Prostřihávání kopru – takto budou jeho rostlinky hustší a vy si jeho skvělou chuť budete déle užívat

Prostřihávání kopru – takto budou jeho rostlinky hustší a vy si jeho skvělou chuť budete déle užívat
Pěstování kopru je velmi jednoduché a bez problémů to zvládnete i ze semínka. Aby byla vaše úroda bohatá, vyžaduje ovšem kopr vhodnou péči, která zahrnuje také prostřihávání.

Kopr je rostlinou, která na zahradě (ale třeba i na balkóně) plní hned několik funkcí. Vedle toho, že se jedná o bylinu s velmi příjemnou chutí, jež se velmi často v pokrmech kombinuje s lososem, jeho vůně láká hmyzí predátory požírající mšice. Máte-li tedy na zahradě ovocné stromy či plodiny, které na mšice trpí, je pěstování kopru velmi výhodným krokem. Pokud máte navíc v oblibě jídla, jež se touto bylinou dochucují, není o čem přemýšlet. Z kopru se zpracovávají jak květy, tak listy (které mají velmi zvláštní tvar), proto je pro dobrou úrodu klíčové, aby rostliny spíše než do výšky rostly do šířky, což je možné dosáhnout správným prostřiháváním.

Pěstování kopru

Rozhodnete-li se kopr pěstovat, nečeká vás nic speciálního. Kopr lze jednoduše vypěstovat ze semínka i z řízku, obvykle se však sází přímo semínka. Rostlinu můžete zasít na zahradě nebo do květináče, dařit se jí bude prakticky stejně, pokud jí zajistíte dostatek vláhy a slunce (potřebuje 6-8 hodin slunečního záření denně). Výsev by měl probíhat v období od poloviny jara do poloviny léta, kopr roste poměrně rychle, je tak možné klidně provést výsevy dva, důležité je ovšem začínat vždy až poté, co skončí mrazíky – rostlina je velmi náchylná na nízké teploty a mohlo by dojít k jejímu poškození. Jakmile rostlinky trochu povyrostou, je vhodné je rozsadit, aby měly dostatek místa i slunce.

Co dělat pro bohatší úrodu kopru

Rostlinky kopru sice nevyžadují zvláštní přihnojování, jako většina plodin pěstovaných na zahradě však lépe prospívají, jsou-li vysazovány se společníky, kteří jim půdu obohacují o dodatečné živiny. Pro větší sklizeň je tak dobré kopr vysazovat v blízkosti takových plodin, jako jsou rajčata, paprika nebo cuketa. Vedle správných společníků vyžadují hustější keříky kopru správné prostřihování. Pokud kopr pravidelně sklízíte pro používání čerstvé bylinky v kuchyni, v podstatě děláte správný zásah, z nějž má rostlina velký prospěch. Kopr by se měl začít stříhat ve chvíli, kdy rostlinky dosáhnou výšky 15-20 cm. Zastřihují se vždy konce listů, aby stonek listu zesílil a snažil se vyhnat více výhonků. Při zastřihování jednoduše přejděte od špičky listu k předchozím dvěma listům a zde proveďte zastřižení. Stonek listu bude mít tendence vyhnat další pár a tím se celý keřík zahustí.

Kopr můžete pěstování volně na zahrádce nebo také v květináči
Kopr můžete pěstovat volně na zahrádce nebo také v květináči | Zdroj: NewAfrica / Depositphotos

Zastřihávání kopru pro uskladnění

Na konci sezony se kopr jako jednoletá rostlina vždy kompletně vytrhává, v kuchyni se však využívají především listy a hlavní stonek rostliny se vyhazuje. Květy kopru bývají součástí nálevů nakládané zeleniny, listy se často suší nebo mrazí a celoročně přidávají do směsí na nakládání masa, do omáček apod. Příprava kopru na uskladnění tak vyžaduje oddělení květů, jež se používají separátně, a následně odstřihávání a krácení listů. Ty se nechají buď vysušit, nebo se čerstvé nasekají a ve vhodné nádobě nebo sáčku nechají zamrazit pro pravidelný odběr.

Zdroje článku: