Propijte se ke zdraví podle Japonců. Proč si pravidelně dopřávat rooibos

Propijte se ke zdraví podle Japonců. Proč si pravidelně dopřávat rooibos
Rooibos je oblíbeným nápojem. Ačkoli se často uvádí, že se jedná o čaj, není tomu tak. Proč rooibos není čaj a proč byste mu přesto měli dát šanci a zařadit ho do svého pitného režimu?

Proč rooibos není čaj

Jako čaj ho nemůžeme označit jednoduše proto, že se nevyrábí z čajovníkových lístků. Základem pro vytvoření tohoto nápoje jsou listy keře, který se nazývá čajovec kapský.

Rostlina roste pouze v oblasti Západního Kapska na nevelkém území pohoří Cederberg. Na pěstování je poměrně choulostivá, vyžaduje specifickou vzdušnou vlhkost, odpovídající půdní poměry i nadmořskou výšku. Jinde na světě se ji proto pěstovat zatím nepodařilo.

Jeho obliba v posledních letech stoupá hlavně v Japonsku, Japonci mu přezdívají „čaj dlouhověkosti“. Stále oblíbenější je ale pro svou lahodnou chuť i u nás.

Typická sladká chuť a výsledná červenohnědá barva nápoje je dána zpracováním lístků. Rostliny se ostříhají, pak se listy nasekají na drobné kousky a nechají se projít přirozeným procesem fermentace. Posléze se vysuší na slunci.

Jak a proč pít rooibos

Zásadní výhodou rooibosu je to, že neobsahuje, na rozdíl od tradičního čaje, kofein. Pít ho proto mohou i malé děti a těhotné a kojící ženy. Ostatně původní domorodí obyvatelé rooibos běžně podívali svým dětem na zklidnění.

V domovské Jižní Africe si konzumenti přidávají do čaje také cukr a mléko. Pro evropské chuťové pohárky se však jedná o poněkud nezvyklou kombinaci. Pokud si tak do rooibosu žádnou z těchto přísad nedáte, chybu neuděláte. Pít jej můžete horký i studený.

Rooibos se konzumuje nejen proto, že báječně chutná, ale jistě oceníte i jeho účinky. Doporučuje se připravit si jej zejména ve chvílích, kdy se cítíte vyčerpaní, vystresovaní a trpíte bolestmi hlavy. Vzhledem k tomu, že je tento nápoj doslova zásobárnou antioxidantů, napomáhá k posilování vašeho imunitního systému a současně ulehčuje trávení.