Proč věnovat pozornost oplocení zahrady a na čem se nevyplatí šetřit

Proč věnovat pozornost oplocení zahrady a na čem se nevyplatí šetřit
Žít v ideální společnosti, ploty by zmizely. Zatím se musíme smířit s tím, že u rodinného domku je oplocení poměrně zásadní, a to hned z několika hledisek, které je třeba zmínit, než se dostaneme k tomu, že oplocení je také dekorace a vizitka zahrady.

Naši předkové si s estetickou stránkou plotu nedělali těžkou hlavu. Luxusní městské domy měly většinou zdi nebo zdi kombinované s železem, které v té době nebylo tak drahé jako dnes. Na venkově se řešilo oplocení hlavně dřevem. Ti chudí si ho dělali z tenkých rovných větviček, třeba z lísky. Často se využívalo i kamení nasbírané na polích, které se spojovalo jílem. Když se objevilo pletivo, stalo se nejvyužívanějším materiálem k oplocení. Často ho doprovázel i ostnatý drát.

dřevěné venkovské oplocení

Dřevěné venkovské oplocení | Zdroj: HayDmitriy / Depositphotos

Oplocení pozemku má jasný význam a odděluje soukromý majetek od jiného soukromého nebo veřejného prostranství. Působí také jako bezpečnostní prvek, i když zloděje nezastaví. Ale může být alespoň jasným důkazem, že bylo porušeno vaše vlastnické právo, pokud nezvaný host oplocení přeleze.

Plot má samozřejmě i ve většině případů zajistit soukromí. V rodinách s dětmi a se psi jde také o další bezpečnostní stránku, která zajistí ochranu dětí a domácích mazlíčků třeba před dopravním provozem.

Drátěné pletivo

Drátěné pletivo prošlo za posledních několik desetiletí vývojem a plastový potah drátu výrazným způsobem prodlužuje jeho životnost. Jde stále o oblíbenou a cenově dostupnou variantu oplocení, kterou zvládne postavit i méně zručný kutil. Plot už se nemusí natírat a jeho jedinou nevýhodou je, že oplocený prostor neochrání před zvědavými sousedy.

I na to je však řešení a výběr rostlin pro živé ploty je dnes pestrý a vhodně zvolené rostliny uspokojí i majitele nemovitostí se zahradou, kteří nechtějí trávit hodiny volného času zastřihováním a tvarováním živých plotů.

Dřevěné ploty

Na venkově je stále kromě drátěného oplocení populární dřevo. To se hodí k modernímu i rustikálnímu bydlení a splyne s každou zahradou. S ochrannými nátěry jde i o dlouhodobé řešení. Pořizovací cena dřeva nemusí být vysoká a každý druhý Čech je zručným kutilem, který si dokáže z nařezaných prken vyrobit pohledné a trvanlivé oplocení sám, ale právě ochrana dřeva v podobě impregnace a tónovacích ochranných nátěru představuje dnes poměrně velkou investici. Samozřejmě platí, že značkové a cenově dražší nátěry vydrží několik let, ty levné si řeknou o obnovu každý druhý rok.

Záleží také na druhu dřeva. Za to kvalitnější si připlatíte.

Dřevo má také další mimořádnou schopnost a dobře se kombinuje s kamenem. Přímo v kamenolomu se dá ještě pořád koupit materiál na zídky za rozumnou cenu, a pokud jsou sloupky a podezdívka z kamene, aby dřevo nebylo až u země, potom takové oplocení dobře vypadá a také vydrží déle než dřevěné oplocení.

Železná klasika

železný plot

Železný plot | Zdroj: ivonnewierink / Depositphotos

Železný plot je dnes finančně hodně náročný a i s moderní povrchovou úpravou jde o plot, který vyžaduje pravidelnou údržbu, která zabere hodně času a není levná.

I železo lze poměrně dobře kombinovat s kamenem, čímž se stane údržba oplocení méně náročná.

A máme tady vítěze – betonové oplocení

Časy, kdy zdi z betonových panelů byly pouze nevzhledným šedým oplocením fabrik a často se takové oplocení táhlo kilometry kolem velkých továren, jsou pryč. Pokud nějaké oplocení prošlo převratným vývojem, jsou to právě betonové bloky, které si dnes můžete koupit v imitaci vápence, břidlice, mramoru a dalších designů.

A protože jde stále o beton, je to oplocení na dlouhé roky. Výrobci se přizpůsobují přáním zákazníků, takže pokud jde o výšku plotu, barvu, strukturu povrchu, je z čeho vybírat. Jediným problémem je, že vyztužený beton je hodně těžký materiál, takže pokud nemáte doma odrostlou partu svalovců, je praktičtější si oplocení nechat udělat. Většinou tuto službu nabízí přímo tam, kde si oplocení zakoupíte. Stačí zlikvidovat staré oplocení, pokud existuje, a za den nebo dva je nový plot hotový. Jde hlavně o fixaci sloupků a potom se panely skládají jako stavebnice.

Zdroje článku: