Pro maximální využití zahrady je třeba zahradní nábytek

Pro maximální využití zahrady je třeba zahradní nábytek
Pohodlné posezení na zahradě přijde vhod nejen po fyzicky náročné práci v zeleninové zahrádce nebo po sekání trávy, ale své kouzlo má i klidné zákoutí pro pravidelný odpolední odpočinek, pro chvilku pohody s kávou nebo posezení u grilování.

 Oblíbené druhy zahradního nábytku

Je velmi důležité zvolit správný materiál pro zahradní nábytek. Je potřeba zvážit, jaký nábytek bude nejlépe využitý a také je nutné vzít v potaz jeho uskladnění poté, co skončí přívětivé počasí.

Ratanový zahradní nábytek

ratanový zahradní nábytek
Ratanový zahradní nábytek | Zdroj: Praethip / Depositphotos

Existují dva druhy ratanu – přírodní a syntetický. Oba nabízejí efekt tkaného stylu, který vypadá skvěle v různých barvách a hodí se do všech typů prostor.

Zatímco přírodní proutěný ratan je pevný a vypadá elegantně, není odolný vůči povětrnostním vlivům, takže většina venkovních variant bude vyrobena ze syntetické polyetylenové pryskyřice.

Vysoce kvalitní pryskyřice je extrémně odolná proti povětrnostním vlivům, díky čemuž je takový nábytek vhodný tam, kde stojí od jara do podzimu venku. Syntetický ratan je levnější než přírodní a jeho jedinou nevýhodou je, že je lehčí a v případě silného větru nemusí zůstat stabilní. Menší hmotnost nábytku je ale i předností, protože umožňuje snadnou manipulaci.

Přírodní ratan je dobrou volbou tam, kde je zastřešení nebo kde se nábytek může uskladnit do suchého prostoru, když se nepoužívá.

Dřevěný zahradní nábytek

Dřevo je skvělá volba. Dřevěný nábytek zapadne do okolního prostředí a lze ho kombinovat i s jiným materiálem. Předností je, že se v horku neohřívá jako kov a má stabilní konstrukci.

Levnější nábytek se dělá především z borovice a má omezenou životnost i přes pravidelnou údržbu. Existují i luxusnější tvrdé dřeviny, jako je teak nebo eukalyptus, které jsou pro vnější prostředí vhodnější, ale jejich cena je vyšší.

Oblíbené teakové dřevo dobře odolává nástrahám počasí. Díky přirozenému obsahu oleje je dřevo chráněno před vlhkem, deformacemi a praskáním.

Kovový zahradní nábytek

kovový zahradní nábytek
Kovový zahradní nábytek | Zdroj: Wirestock / Depositphotos

Je robustní a velice odolný. Vyrábí se jak v moderním, tak v retro stylu. Kovový nábytek nemá náročnou údržbu, ale pro pohodlné užívání jsou nezbytné sedáky a polštáře. Ty se samozřejmě musí uskladnit v suchém prostředí, pokud se nepoužívají.

V horkých dnes se kov může na slunci hodně rozpálit, a je třeba si proto dávat pozor.

Plastový zahradní nábytek

Plastový zahradní nábytek je skvělý, pokud máte omezený rozpočet a nechcete nic montovat. Na trhu je mnoho různých stylů a tvarů za nízkou cenu, i když plastový nábytek nemusí být tak odolný jako jiné materiály.

Plast je odolný vůči povětrnostním vlivům, pouze extrémní horko může někdy způsobit deformaci plastu. Je lehčí, takže není tak stabilní jako kovový nebo dřevěný nábytek. Velká část tohoto nábytku se vyrábí jako stohovatelná, a proto při uskladnění nezabere moc místa.

Plast sice není ekologický, ale lze najít i nábytek, který je částečně vyrobená z recyklovaného plastu.

Zdroj článku:
  • Autorský text