Přišel správný čas pro sběr hroznů ze zahrádky, zpracovat se mohou různě

Přišel správný čas pro sběr hroznů ze zahrádky, zpracovat se mohou různě
Pokud i vy patříte k vášnivým zahrádkářům, kteří mají rádi na zahradě pestrost a barevnost, možná i vaši pergolu zdobí každý rok nádherné střapce hroznů některé stolní odrůdy. Začátek září je letos pro sklizeň ideální.

Nebylo snadné letos šťavnaté a krásně sladké kuličky hroznů ochránit před špačky a hladovým hmyzem. Jarní mrazy hodně ovoce poničily a to co přežilo, bylo třeba pečlivě střežit. Na rozdíl od vinařů, kteří mají pro sběr hroznů propracované techniky založené hlavně na obsahu hroznového cukru a tříslovin, zahrádkáři jednoduše hrozny mohou sklízet postupně a také je hned zpracovat. Dlouhé období horka bylo sice letos náročnější na zavlažování, ale péče se pilným majitelům zahrad vždy nějak vrací.

modré hrozny
modré hrozny | Zdroj: Feverpitch / Depositphotos

Hrozny jsou letos krásně sladké a najdou v domácnosti mnoho využití.

Hroznová šťáva

Určitě tím nejlepším způsobem, jak využít všechny benefity hroznového vína je výroba čerstvé hroznové šťávy v odšťavňovači či za pomoci lisu. Taková šťáva má nejen lahodnou chuť, ale i antioxidační účinky a v lidovém léčitelství se doporučuje také lidem, kteří mají problémy s krví. Ulevit potom dokáže od nepříjemné zácpy. Kombinovat lze s dalším ovocem sezóny, třeba s jablečnou šťávou. 

Výhodou doma pěstovaného stolního vína je možnost připravovat si i několik týdnů šťávu vždy čerstvou. Pokud je úroda velká, hroznová šťáva se velice snadno dá zamrazit v plastových lahvích a použít třeba v polovině zimy, kdy se nechá pozvolna rozmrazit v pokojové teplotě.

Je také dobré vědět, že hrozny obsahují velké množství vitamínu B6, který pomáhá posilovat imunitu, zvyšuje odolnost vůči stresu a dokonce se doporučuje i pro lepší kvalitu zubů. V sladkých kuličkách, které se tak dobře mlsají třeba u televize, jsou také vitamíny B1, B2, B3, A a C. Obsahují také potřebný draslík, mangan a kyselinu listovou.

Konzumace tohoto ovoce se doporučuje lidem, kteří si regulují krevní tlak a starají se o zdraví svých ledvin a srdce.

hroznová šťáva
hroznová šťáva | Zdroj: Lovelymama / Depositphotos

Hroznový koláč

Stejně jako jiné ovoce, třeba třešně, angrešt, jahody nebo rybíz, i hroznové víno zbavené stonků lze použít na pečení oblíbeného koláče. Hrozny by se neměly dlouho po sklizni skladovat a pokud už je to nezbytné, mají se uchovat v chladnu a omývají se až těsně před zpracováním, aby se odstranil hmyz a špína. Je také nutné vytřídit nahnilé a poškozené bobule.

Hroznový sirup

Pokud je úroda velká, lze z ovoce udělat sirup. V tomto případě se i přes sladkost plodů přidává ještě další cukr. Nejsnadněji se asi 150 g cukru rozvaří s 200 ml vody a k rozvaru se přidá šťáva z 1 kg hroznů. Pokud není po ruce odšťavňovač, umyté a vytříděné ovoce lze rozmixovat v mixéru a přecedit přes sítko. Pokud se sirup nesterilizuje, měl by se uchovávat v chladnu a co nejdříve spotřebovat.

Experimentování s marmeládou

Pokud se umíte v kuchyni otáčet, určitě nepotřebujete složitý manuál na přípravu domácí marmelády. Na 1 kg čistých a zralých bobulí stačí mít po ruce cukr (asi půl kilogramu) a šťávu z citronu. Chuť se doladí v závislosti na sladkosti a kyselosti bobulí. Při vaření na mírném ohni se sbírá z povrchu pěna, která by ve sklenicích nevypadala dobře. Vaří se tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Poté se dá do čistých sklenic, obrátí dnem vzhůru a nechá vychladnout.

Pro pestrost chutí lze do marmelády přidat třeba hřebíček, skořici, vanilku, kardamon nebo badyán.

Zdroje článku: