Přirozená ochrana před komáry – tyto rostliny je účinně odpudí

Přirozená ochrana před komáry – tyto rostliny je účinně odpudí
Letní období je tradičně spojeno s výskytem různých druhů hmyzu, z nichž tím nejnepříjemnějším jsou primárně komáři. Vedle klasických repelentů se jim můžete bránit i výsadbou vhodných rostlin.

Komáři jsou opravdu nepříjemný hmyz, který dokáže pokazit řadu venkovních akcích především v oblastech, kde je jejich výskyt opravdu hojný. Přitahuje je především stojatá voda, a to v jakékoliv podobě včetně louží nebo zahradních jezírek. Komáři se rojí především v podvečer, létají však celý den a shromažďují se na stinných místech. Existuje celá řada způsobů, jak se proti komárům chránit, problém je ovšem často v nutnosti aplikovat různé repelenty, které nemusí být ani pro člověka či domácí zvíře příliš příjemné. Repelenty mohou mít formu přípravku, který se stříká na kůži nebo oblečení, aplikuje se lokálně na určitá místa v zahradě, případně se jedná například o speciální svíčku nebo jiné zařízení produkující dým či vonnou mlhu. Obdobného efektu je pak možné dosáhnout i výsadbou vhodných rostlin, které vydávají vůni odpuzující komáry.

Rostliny odpuzující komáry

Odpuzující efekt má hned několik druhů rostlin, které se běžně vysazují jak v zahradách, tak na terasách či balkónech, ale třeba i v oknech. Může se jednat o klasické květiny, plodící keříky či bylinky. Výhodou těchto rostlin je, že přirozeně vydávají vůni, kterou komáři nemají rádi. Jejich strategickým umístěním blízko prostor, kde se často zdržujete nebo plánujete trávit čas i s dalšími lidmi, tak může výrazně snížit množství komárů, kteří tam zavítají, a podpořit další prostředky působící pro ně odpudivě.

Co komáry přitahuje

Jak bylo zmíněno výše, komáři se drží u stojatých vod, v jejichž blízkosti kladou vajíčka, takže tam neustále přibývají noví a noví jedinci. K člověku nebo domácímu mazlíčku je však přitahuje především zvýšené množství oxidu uhličitého ve vzduchu. Primárně lze tak komáry z místnosti nebo otevřeného prostranství odhánět mechanicky například vířením vzduchu (zapnutím ventilátoru). Toto opatření však nebývá dostatečně účinné a je potřeba přistoupit k dalším řešením, jejichž cílem je změnit pachy, podle kterých se komáři orientují. Doporučuje se časté sprchování a vyhýbání se kosmetickým produktům s výraznými vůněmi, které nemají odpuzující účinek.

Komáři jsou velmi otravný hmyz, dávat pozor si musíte hlavně v přírodě
Komáři jsou velmi otravný hmyz, dávat pozor si musíte hlavně v přírodě | Zdroj: galitskaya / Depositphotos

Jaké rostliny vysazovat, aby se k vám komáři nepřiblížili

Chcete-li komáry udržet dále od své ložnice nebo relaxačního posezení na zahradě, umístěte do jejich blízkosti, nebo rovnou v daném místě vysaďte rostliny produkující specifickou vůni. Nejčastěji se v takovém případě doporučuje výsadba levandule, jejíž vůně je pro komáry nesnesitelná (a vaši ložnici, interiér či zahradu naopak příjemně provoní). Kromě levandule velmi dobře fungují také rajčata a bylinky – účinné jsou bazalka, meduňka, rozmarýn nebo máta, z léčivek se pak velmi dobře osvědčil měsíček. Výhodou těchto rostlin je, že nevyžadují v podstatě žádné další zpracování, aby splnily tento účel – stačí se o ně pouze správně starat.

Zdroje článku: