Přírodní kvásek jako doplněk stravy pro rajčata: Pokud vám zbyl starý chléb, jednoduše si vytvořte efektivní hnojivo

Přírodní kvásek jako doplněk stravy pro rajčata: Pokud vám zbyl starý chléb, jednoduše si vytvořte efektivní hnojivo
Potřebujete jen vodu, celozrnný chléb vyrobený z přírodního kvásku a sůl. Je to až takto jednoduché. Svým rajčatům dodáte všechny potřebné živiny a brzy si začnete všímat, že se jim daří mnohem lépe.

Chléb jako zdroj minerálů

Když chléb zkvasí, produkuje mnoho mikroorganismů a enzymů, které se starají o nárůst minerálů, které vyživují rostliny. Rajčata tyto minerály potřebují nejvíce k lepšímu růstu a větší odolnosti vůči chorobám.

Jak na výrobu? Stačí vzít starý chleba, a to nejlépe plesnivý, který by měl být celozrnný a při jehož výrobě se použil přírodní kvásek. Právě tento kvásek se zapříčiní o vznik následných reakcí, které slouží k lepšímu vývinu rajčat, ať už plodů, či samotných rostlin. Chléb zalijeme pramenitou vodou v poměru 1:10 a přidáme trochu soli. Necháme zkvasit a poté rajčata zaléváme.

Vyrobte si chlebový nápoj, kterým výživu pro rajčata ještě zdokonalíte

Kromě této minerálové bomby, kterou si můžete snadno vyrobit, se v některých zemích také prodává něco účinnějšího. Jmenuje se to chlebový nápoj a je mnohem silnější než zkvašený chléb. Je taktéž velmi jednoduchý na přípravu.

Jako první si připravte všechny suroviny, které budete potřebovat. Jako první si připravte dvě stě gramů chleba (stejně jako v předchozím tipu, vyrobeného z přírodního kvásku). Chléb zbavte kůrky, použijte pouze vnitřek.

Budete také potřebovat přímo přírodní kvásek, a sice jednu polévkovou lžíci. Kvásek jednoduše vyrobíte smícháním hladké, ideálně žitné mouky a vody v poměru 1:1. Dále si připravte jednu lžíci cukru nebo medu a jednu lžíci citronové šťávy.

Z obyčejného chleba můžete udělat skvělé hnojivo nejen pro rajčata
Z obyčejného chleba můžete udělat skvělé hnojivo nejen pro rajčata | Zdroj: KostyaKlimenko / Depositphotos

Ohřejte jeden litr vody, ovšem přestaňte dříve než voda dosáhne bodu varu. Nebo můžete dát vařit vodu v rychlovarné konvici a tu chvilku nechat odstát, aby voda byla horká, ale ne vařící.

Také si připravte nádobu s uzavíratelným víkem, nejlépe zavařovací sklenici. Jakmile vše budete mít připraveno, můžete se pustit do díla.

Nastrouhejte chleba nahrubo a jednotlivé kousky vložte do oné nádoby, kterou jste si připravili. Zalijte chleba horkou vodou a uzavřete nádobu. Nyní nádobu dejte na tmavé, ale teplé místo, a ponechte minimálně dva dny. Poté vodu přeceďte. Kousky chleba můžete vyhodit, vodu opět přelijte do nádoby. Přidejte vše ostatní, poté sklenici opět zavřete a vraťte na tmavé a teplé místo.

Nyní počkejte, až začne proces kvašení. Ten trvá 4–6 týdnů. Zatímco budete čekat, je vhodné občas nádobu otevírat kvůli vyvětrání plynů, které při kvašení vznikají. Nakonec, až vše bude připraveno, přeceďte vodu do jiné nádoby, můžete i do láhví. Chlebový nápoj je již hotov.

Jak chlebový nápoj aplikovat

Tento chlebový nápoj můžete zředit s vodou, s níž zaléváte běžně, nebo ho nechat nezředěný. Životnost tohoto zázračného nápoje se udává maximálně čtrnáct dní. Když vám chlebový nápoj zbyde, můžete ho nalít do rozprašovače a použít jako postřik bohatý na živiny, nebo ho můžete přidat do kompostu. Mezi lidmi se totiž traduje, že výrazně urychluje proces kompostování.

Zdroje článku: