Připravte své topení na zimu, aby vám nebyla zima

Připravte své topení na zimu, aby vám nebyla zima
Topná sezóna je za dveřmi a je tak nejvyšší čas se na ni připravit – na místě je kontrola nejen topného systému a jeho součástí. Na co v tomto případě nezapomenout?

S koncem léta začíná většina lidí intenzivněji pracovat na přípravě svého obydlí na zimu. Ať už bydlíte v domě nebo v bytě, je pár věcí, které je před začátkem topné sezóny vhodné zkontrolovat, přičemž seznam těchto věcí se liší s ohledem na to, jaký typ topných těles či zdroje vytápění používáte, a také jaké tepelné zisky můžete získat z okolních domácností (bytů). Při přípravě je vhodné se primárně zaměřit na to, kudy může teplo z domácnosti unikat, následně se pak můžete orientovat na zajištění správného chodu systému vytápění.

Co doma zkontrolovat a nad čím se zamyslet

Řešení topného systému domácnosti vám pomůže v jejích prostorách udržovat správnou teplotu, aby však neměl náročnou spotřebu a zbytečně obydlí nepřetápěl, je ideální ještě před zahájením topné sezóny správně odizolovat jednotlivé místnosti a rozmyslet si, jakých teplot v nich chceme dosáhnout. Nejvyšších teplot obvykle dosahují obytné místnosti, kde je dobré zkontrolovat, že nedochází k únikům tepla stavebními otvory a podniknout příslušní opatření – těmi nejjednoduššími jsou samozřejmě použití těžších závěsů či správně těsnicích žaluzií a pak také izolací dveří. Pokud je domácnost a přechody mezi místnostmi či styky na úrovni interiér/exteriér dostatečně zajištěny, můžete přistoupit k přípravě topného systému.

Jak připravit topný systém na zimní sezónu

Topná sezóna začíná mnohdy již v průběhu září, zimní režim a radiátory však většina z nás spustí až koncem října, kdy přestávají denní teploty stoupat ke 20 °C. Mezi ty základní úkony, které byste měli před spuštěním otopného systému provést, patří především následující.

Kontrola správného chodu zdroje tepla

Tento krok platí především pro domácnosti s vlastní zdrojem tepla, tedy kotlem. Než začnete trvale topit, vyzkoušejte, že kotel správně ohřívá vodu a žene ji do otopného systému, tedy že nedochází k tepelným ztrátám, médium nikde neuniká a všechna otopná tělesa se správně ohřívají. Regulujete-li výkon otopných těles manuálně, na test je všechny otevřete alespoň na minimum, abyste měli jistotu, že opravdu dochází k jejich zahřívání. Ideálním krokem je také nechat kotel prohlédnout autorizovaným servisem.

Před zahájením topné sezóny zkontrolujte váš zdroj tepla
Před zahájením topné sezóny zkontrolujte váš zdroj tepla | Zdroj: alexraths/ Depositphotos

Odvzdušněte radiátory

Odvzdušnění radiátorů se týká domácností, které tento systém využívají, tzn. pokud máte doma přímotopy nebo podlahové vytápění, tento krok je pro vás irelevantní. Odvzdušnění se provádí povolením ventilu radiátoru v nejvyšší úrovni systému – pokud je domácnost napojena na ústřední topení, týká se tento krok nejvyššího patra budovy. K péči o topná tělesa pak patří i odizolování trubního vedení, a to ve všech částech.

Nechte zkontrolovat komín

I v případě, že nemáte klasický zdroj tepla na paliva s odvodem spalin do komína je velmi pravděpodobně váš otopný systém na komín napojen. Nepodceňujte tuto skutečnost a komín nechte vyčistit a zkontrolovat.

Ověřte funkčnost detektorů kouře a CO2

V letních měsících slouží tyto detektory především k zajištění bezpečného ohlášení přítomnosti kouře při vaření a úniku nebezpečných zplodin při ohřevu vody. V zimě se k rizikům pro lidský organismus přidává ještě únik nebezpečných látek z topného systému. Rozhodně jejich funkčnost nepodceňujte a nechte je zkontrolovat a případně vyměnit.

Nastavte správný topný režim na termostatu

Aby celý systém fungovat efektivně, je vhodné používat termostat, který umožňuje variabilní nastavení. Režim by se měl během noci přepínat do stavu temperování a optimálně opět přepnout do topení alespoň hodinu předtím, než začnou členové domácnosti vstávat.