Připravte si makové mléko: Pro krásné sny a dobrou náladu
Ingredience na makové mléko:
200 g máku
1,5 l vody
6 - 8 datlí bez pecek
špetku himalájské soli
Namáčení:
Máme-li čas, mák a datle přes noc namočíme. Není to nutné, ale namáčením se zvýší obsah živin a minerálů, podobně jako při klíčení. Mléko je lépe stravitelné a suroviny se snáze mixují.
Příprava mléka:
Pokud jsme mák s datlemi namáčeli, vše scedíme (výluh můžeme použít na zálivku pro pokojové rostliny) a vhodíme do mixéru spolu s vodou a špetkou soli. Mixujeme přibližně minutu při vysoké rychlosti. Vznikne nápoj s krásně bílou mléčnou barvou. Směs přecedíme přes jemné sítko, lněné plátýnko nebo silonovou punčochu. Pokud se nám konzistence mléka nezdá dostatečně jemná, scezení zopakujeme. Mléko ihned spotřebujeme nebo uzavřeme do čisté sklenice a uchováváme v lednici. Spotřebujeme do 24 hodin.
Pro obměnu můžeme místo datlí po scezení přidat banány nebo skořici.
Při překyselení:
Mák je silně zásaditý. Jestliže jsme překyselení, makové mléko nepřislazujeme.