Příprava na skladování nejvíce konzumovaného ovoce vypěstovaného v našich podmínkách

Příprava na skladování nejvíce konzumovaného ovoce vypěstovaného v našich podmínkách
Ano, je to jablko! A pokud jste si někdy přečetli zážitky sběračů ovoce třeba v Itálii nebo ve Španělsku, tak máte představu o tom, jak zdravá jsou ta krásná jablíčka, která nám po celý rok supermarkety nabízí. To by měl být podmět k tomu, zkusit uchovat přes zimu domácí úrodu, přestože třeba není tak výstavní.

Jablka jsou blahodárné ovoce, cenově dostupné, dobře skladovatelné a se širokým využitím. Mají velký obsah vitamínů a minerálů. S nízkým glykemickým indexem jsou darem pro diabetiky. Posilují imunitu, jsou součástí diet na redukci hmotnosti a dokonce jsou ovocem dobré nálady – mají zahnat deprese.

jablka v bedně
jablka v bedně | Zdroj: kingan77 / Depositphotos

Už naše babičky věděly, že jedno jablíčko denně je prevence proti běžným nemocem. Proto v žádné chalupě nechyběla mísa, kde by toto ovoce spolu s vlašskými ořechy nebylo po ruce od podzimu do jara.

Skladování jablek

Díky velké škále odrůd s různou chutí i podmínkami pro skladování, se jablko může nazývat šampionem v trvanlivém ovoci. A jak co nejlépe toto ovoce skladovat?

Dobu, kdy vydrží jablko uskladněné, už ovlivní samotná sklizeň. Každá odrůda má svá specifika. Některá jablka dosáhnou konzumní zralosti již v době sklizně, některá dozrají až při uskladnění.

Nejvhodnější odrůdy k uskladnění jsou ty zimní, například Braeburn, Golden Delicious, Heliodor, Opál, Sirius nebo Topaz. Všechny tyto odrůdy se sklízí až na podzim a jsou dokonce odolné i vůči prvnímu ohlášení mrazivého počasí.

Odborníci doporučují tyto pozdní odrůdy sklidit těsně před sklizňovou zralostí. Je známo, že jablka jednoduše „dojdou“.

Jak sklízet

Ovoce se skládá z praktických důvodů do beden, které se mohou skládat na sebe. Plastové bedny s otvory jsou ideální a dají se i dobře umýt před každým použitím. Otvory potom zaručují přístup vzduchu.

Skladovat by se měla pouze naprosto zdravá jablka. Ty, co neprojdou kontrolou, najdou uplatnění třeba pro lahodný štrůdl. Některé odrůdy jsou náchylné k otlakům a tak se pro jejich uskladnění používá v bedně výplň ze slámy nebo z pilin.

Stopka zajistí, že ovoce nemá ranku, která by mohla být příčinou hniloby. Jablko se tedy trhá tak, že se vezme do ruky, nakloní a prsty se zatlačí na konec stopky, která je spojená s větvičkou.

Teplota a vlhkost

Při skladování má velký význam nejen teplota, ale i vlhkost. Proto je vhodný sklep, kde jsou tyto hodnoty konstantní. Vlhkost by měla být 80 až 90 % a teplota 2 až 4 stupně.  Je jasné, že sklep v paneláku moc jablek neochrání. Jablka by měla být v co největší tmě. Tyto podmínky by mohla v mnoha případech poskytnout i garáž rodinného domku. Není totiž ideální skladovat jablka tam, kde jsou uskladněné brambory. Jablka nejen ovlivní trvanlivost brambor, ale v nevhodných podmínkách ztrácí při skladování chuť i vůni.

Zdroje článku: