Příprava masa ke grilování je pro mnohé rituálem, někdy stačí jen oblíbené bylinky a sůl

Příprava masa ke grilování je pro mnohé rituálem, někdy stačí jen oblíbené bylinky a sůl
Měl by se steak před grilováním okořenit? Pokud ano, kdy je ten nejlepší čas? Názory se různí, ale jedno je jisté. Pokud má mít steak zvenku šťavnatou a křupavou kůrku a jemný střed, musí být správně nasolený.
Obsah článku
  1. Tři možnosti pro solení steaku
  2. Proč 40 minut
  3. Solení těsně před grilováním, pokud nebyl čas maso nasolit předem
  4. Solení po grilování
  5. Úspěšné grilování

Když jde o grilování, bez soli a jejího správného použití to prostě nejde a i jedlíci, kteří se snaží spotřebu soli minimalizovat, si s grilovaným steakem trochu „zahřeší“.

Tři možnosti pro solení steaku

  • 40 minut před grilováním
  • Těsně před grilováním
  • Po grilování

Každé solení má své opodstatnění a pro milovníky steaků je to i návod na solení, pokud se připravuje maso na pánvi na sporáků.

Proč 40 minut

Pokud steak osolíte a necháte maso absorbovat sůl po dobu kratší než 10 minut, proces osmózy způsobí, že sůl vytáhne šťávu z masa, ale bez dostatečného času na její opětovné vstřebání. Maso tak ztrácí vlhkost a obtížněji dosáhnete dokonale křupavé kůrky.

Při solení steaku trvá minimálně 40 minut, než dojde k vytlačení všech šťáv z masa a následnému vstřebání.

Solit během grilování je nešvar, protože sůl i bylinky jednoduše z masa odpadnou a přilepí se na gril nebo propadnou mřížkou do ohně.

Pokud dostane sůl dost času, rozpustí se ve šťávě, která vyteče z masa a následně se rovnoměrně vstřebá do všech svalových vláken (třeba i s přidáním bylinek) masa. Právě to dává masu jedinečnou chuť.

Solení těsně před grilováním, pokud nebyl čas maso nasolit předem

Steak před vložením na gril bohatě osolte a rukou zrníčka soli přitlačte k vlhkému povrchu masa. Sůl zůstane na povrchu masa, aniž by se rozpustila a šťáva z masa zůstane ve svalových vláknech pro šťavnatý steak. Okamžitým grilováním steaku při velmi vysoké teplotě vytvoří steak rovnoměrně rozloženou a křupavou hnědou kůrku.

Solení po grilování

Je určeno pro opravdové mistry v grilování, kteří vynechají nasolení masa předem. Maso připraví pouze s bylinkami a po tepelné úpravě přidají sůl a pepř. Maso v tomto případě musí mít dokonalý řez.

Ve všech případech platí, že se do masa na grilu nepíchá vidličkou, jak často vidíme na fotografiích. Z masa by vytekla lahodná šťáva. Maso se obrací tak, aby se neporušil povrch a v každé sadě náčiní na grilování je grilovací pinzeta. Když ji nemáte, poslouží i dvě ploché vařečky.

muž s pinzetou u grilu
muž s pinzetou u grilu | Zdroj: Anton Matyukha / Depositphotos

Úspěšné grilování

Je otázkou chuti a času, kdy steak osolíte, a také toho, jak dlouho steak připravujete. A jako vždy to chce u grilování trocha zkušeností. Hodně velkým pomocníkem je teploměr, který indikuje, jak je maso uvnitř propečené.

Pokud bude maso na grilu moc dlouho, nezachrání ho ani správné nasolení.

Zdroje článku: