Příprava masa ke grilování je pro mnohé rituálem, někdy stačí jen oblíbené bylinky a sůl

Příprava masa ke grilování je pro mnohé rituálem, někdy stačí jen oblíbené bylinky a sůl
Měl by se steak před grilováním okořenit? Pokud ano, kdy je ten nejlepší čas? Názory se různí, ale jedno je jisté. Pokud má mít steak zvenku šťavnatou a křupavou kůrku a jemný střed, musí být správně nasolený.

Když jde o grilování, bez soli a jejího správného použití to prostě nejde a i jedlíci, kteří se snaží spotřebu soli minimalizovat, si s grilovaným steakem trochu „zahřeší“.

Tři možnosti pro solení steaku

  • 40 minut před grilováním
  • Těsně před grilováním
  • Po grilování

Každé solení má své opodstatnění a pro milovníky steaků je to i návod na solení, pokud se připravuje maso na pánvi na sporáků.

Proč 40 minut

Pokud steak osolíte a necháte maso absorbovat sůl po dobu kratší než 10 minut, proces osmózy způsobí, že sůl vytáhne šťávu z masa, ale bez dostatečného času na její opětovné vstřebání. Maso tak ztrácí vlhkost a obtížněji dosáhnete dokonale křupavé kůrky.

Při solení steaku trvá minimálně 40 minut, než dojde k vytlačení všech šťáv z masa a následnému vstřebání.

Solit během grilování je nešvar, protože sůl i bylinky jednoduše z masa odpadnou a přilepí se na gril nebo propadnou mřížkou do ohně.

Pokud dostane sůl dost času, rozpustí se ve šťávě, která vyteče z masa a následně se rovnoměrně vstřebá do všech svalových vláken (třeba i s přidáním bylinek) masa. Právě to dává masu jedinečnou chuť.

Solení těsně před grilováním, pokud nebyl čas maso nasolit předem

Steak před vložením na gril bohatě osolte a rukou zrníčka soli přitlačte k vlhkému povrchu masa. Sůl zůstane na povrchu masa, aniž by se rozpustila a šťáva z masa zůstane ve svalových vláknech pro šťavnatý steak. Okamžitým grilováním steaku při velmi vysoké teplotě vytvoří steak rovnoměrně rozloženou a křupavou hnědou kůrku.

Solení po grilování

Je určeno pro opravdové mistry v grilování, kteří vynechají nasolení masa předem. Maso připraví pouze s bylinkami a po tepelné úpravě přidají sůl a pepř. Maso v tomto případě musí mít dokonalý řez.

Ve všech případech platí, že se do masa na grilu nepíchá vidličkou, jak často vidíme na fotografiích. Z masa by vytekla lahodná šťáva. Maso se obrací tak, aby se neporušil povrch a v každé sadě náčiní na grilování je grilovací pinzeta. Když ji nemáte, poslouží i dvě ploché vařečky.

muž s pinzetou u grilu
muž s pinzetou u grilu | Zdroj: Anton Matyukha / Depositphotos

Úspěšné grilování

Je otázkou chuti a času, kdy steak osolíte, a také toho, jak dlouho steak připravujete. A jako vždy to chce u grilování trocha zkušeností. Hodně velkým pomocníkem je teploměr, který indikuje, jak je maso uvnitř propečené.

Pokud bude maso na grilu moc dlouho, nezachrání ho ani správné nasolení.

Zdroje článku: