Příprava dětí na větší rodinou sešlost, aby nevzbudily špatný dojem

Příprava dětí na větší rodinou sešlost, aby nevzbudily špatný dojem
V rodině jsou sice láskyplné vztahy, ale stejně tak příbuzní nejdou pro jízlivá slovíčka daleko a to může být někdy trochu stresující. Pokud se u vás doma schází o dovolené zástupy příbuzných, obzvláště rodina, kterou jste získali svatbou, umí být hodně kritická, hlavně pokud jde o výchovu dětí.

„Zkouška ohněm“ je například větší rodinný oběd, který by měl probíhat ve slavnostnější atmosféře. Pár rad, jak děti na takovou událost připravit, aby nebyli v očích příbuzných jako by je vychovávali vlci, se muže hodit.

Omezte množství překvapení

Ať už je vašim dětem pět nebo deset let, nejspíš se nebudou ve větší společnosti cítit nejlépe, i když budou v domácím prostředí. Děti jsou nejspokojenější, pokud mají svou rutinu a změny nemusí nést dobře. Pokud jsou doma zvyklé pouze na rodiče a prarodiče, zástupy příbuzných je budou trochu stresovat.

Prázdninová setkání, obzvláště ta slavnostní, mohou narušit jejich pravidelný režim, ale pokud děti předem upozorníte na to, co lze očekávat, pomůže to předškolákům i malým školákům předvídat, co se bude dít dál a co se od nich bude očekávat.

matka s dcerou v kuchyni
matka s dcerou v kuchyni | Zdroj: NewAfrica / Depositphotos

Nacvičte si některé nejvýznamnější akce

Běžně doma velké hostiny nepořádáte a aby nedošlo k trapným situacím, zkuste si několikrát s dětmi takovou situaci. Odložte mobilní telefony, prostřete se slavnostním nádobím a domluvte se předem, o čem budete u stolu hovořit. Pokud zapojíte fantazii, děti to vezmou jako hru. Později jim takové chování pouze připomenete a ony už budou vědět, co mají čekat a jak reagovat.

Školáci by se mohli do přípravy rodinné sešlosti aktivně zapojit

Děti se budou cítit lépe, když jim dáte šanci trochu pomáhat s přípravami. Tak se budou cítit nedílnou součástí této mimořádné události a bude je to motivovat ukázat to nejlepší, co v sobě mají. Nechte je i vyjádřit jejich názor, pokud jde třeba o drobné nazdobení svátečního stolu nebo co by podle nich hostům chutnalo jako moučník atd. Starší děti mohou pomáhat i v při přípravě v kuchyni, prostírat sváteční stůl nebo si nacvičit, s čím budou u této události pomáhat.

Menší děti uklidní oblíbená hračka i jídlo

Mnoho lidí v domě, které předškoláci často nevídají, může z hodného a usměvavého dítěte udělat rozmrzelého ufňukánka. A to nikdo nechce. Dopřejte dětem, aby měly u sebe svoji oblíbenou hračku, jako je panenka nebo plyšák.

Není to nic proti etiketě, pokud děti dostanou na talíři své oblíbené dětské jídlo místo hlavního chodu pro sváteční příležitost.

Budete klidnější, pokud si s dětmi domluvíte určitý signál, kterým jim naznačíte, že se chovají velice dobře a ony by zase měly mít možnost vám „tajně“ dát najevo, že role vzorných dětí je už unavuje a rády by si šly hrát do svého pokoje.

Něco hezkého jim o hostech řekněte předem

Děti jsou velmi upřímné, takže se snažte před rodinnou oslavou neříkat, že strýc pije jako duha a sestřenice nasadila manželovi parohy. Najděte rodinné fotografie a připomeňte dětem jejích příbuzné, nebo jim je v dobrém světle popište, pokud je neznají. Strýc býval odvážný hasič a sestřenice vaří skvělou marmeládu. Prateta má doma roztomilé kočičky, které zachraňuje a není to stará čarodějnice. Tak se vyhnete trapným situacím, kdy by vaše ratolesti nějakou kritickou připomínku zopakovaly před hosty.

Nechte děti, aby si vybraly odměnu za pomoc, kterou vám poskytnou

Správné chování během rodinné sešlosti by si rozhodně nějakou odměnu zasloužilo, hlavně pokud se děti aktivně zapojily do příprav. Pokud budou vědět, že toto malé rodinné představení bude odměněno, rozhodně ze sebe vydají to nejlepší, co mohou. Vysvětlete jim také, že když se něco nepovede, není to konec světa a trapas obraťte v žert.

Zdroje článku: