Připálené hrnce a pánve jsou zlým snem: Zbavit se jich můžete prostřednictvím jednoduchých domácích prostředků

Připálené hrnce a pánve jsou zlým snem: Zbavit se jich můžete prostřednictvím jednoduchých domácích prostředků
Zatímco při vaření stačí chvilka nepozornosti, odstraňování nepříjemné připáleniny zabere celé minuty. Chcete-li si práci usnadnit, je dobré znát pár chytrých triků.

Ať už vaříte nebo pečete, ne vždy se vyhnete nepříjemným připáleninám na hrncích. Jejich drhnutí může být dlouhodobou záležitostí a ne vždy je výsledek stoprocentní. Při jejich čištění je třeba být dostatečně důrazní, abyste se zbavili nečistoty, ale zase ne moc, abyste si nepoškodili nádobí. Metody, které vám představíme, jsou velmi jednoduché a přitom účinné a levné. A to nejlepší na tom je to, že nemusíte kupovat žádné speciální čističe.

Jedlá soda a ocet

Dvojice jedlá soda a ocet si dokážou poradit i s těmi nejzarytějšími připáleninami. Stačí smíchat jedlou sodu s takovým množstvím octa, aby vznikla hustá pasta. Tu naneste na připáleniny a nechte pár hodin působit. „Třete směs na pánvi neabrazivní houbou a po dokončení opláchněte,“ říká Kathy Cohoon, spoluvlastnice úklidové společnosti Two Maids.

Vaření citronů

Tato metoda je velice jednoduchá a téměř bez práce. Do připáleného hrnce vložte dva nebo tři citróny, které jste nakrájeli na čtvrtiny. Zalijte vodou tak, aby byly téměř ponořené. Přiveďte k varu a nechte takto probublávat asi 10 minut. Jakmile uvidíte uvolněné připáleniny, které vyplavaly na hladinu, máte hotovo. Hrnce vylijte a s pomocí drátěnky (plastové u nepřilnavého nádobí) odstraňte všechny zbytky. Ashley Poskin z Thekitchn říká: „Byla jsem v šoku, když po vylití citronů z hrnce zůstalo jen několik malých kousků připálenin!“

Věděli jste, že na čištění připálení je dobrý i citrón?
Věděli jste, že na čištění připálení je dobrý i citrón? | Zdroj: icarmen13 / Depositphotos

Tableta do myčky

I když třeba nemáte myčku na nádobí, tableta do ní vám může přijít vhod. Hodí se právě na připáleniny! Ashley Poskin tuto metodu vyzkoušela na vlastní kůži a tvrdí: „Není třeba používat houbu, tableta fungovala jako mycí prostředek i drátěnka.“ A z toho je možné usoudit i postup – jednoduše si vezměte obyčejnou tabletu do myčky (pokud možno bez gelových a tekutých částí) a vybalte ji z obalu. Připáleninu v hrnci navlhčete a pak už po ní přejíždějte tabletou. Připálené jídlo zmizí.

Sůl

Sůl je vhodným prostředkem, který můžete použít na litinové nádobí. Pozor na nepřilnavé povrchy, jako je hliník nebo teflon, ty by mohla sůl poškrábat. „U silně znečištěných litinových pánví naneste na varnou plochu několik lžic hrubé soli (košer nebo mořská sůl),“ říká odbornice na úklid Meredith Abbott. „Použijte čistý papírový ručník a drhněte, abyste odstranili kousky jídla a zbytky.“

Alobal a jedlá soda

Hrnec vypláchněte horkou vodou. Připáleniny bohatě posypte jedlou sodou. Zastříkněte horkou vodou, aby vznikla pasta. Tuto pastu budete drhnout alobalem, který jste zmačkali do kuličky (zhruba o velikosti golfového míčku). Jakmile máte pocit, že jste odstranili všechny nečistoty, opláchněte hrnec horkou vodou. Ashley Poskin se podělila o výsledky drhnutí: „Možná budete muset proces opakovat, protože jedlá soda znesnadňuje vidět místa, která vyžadují pozornost, ale jedná se o zdaleka nejlepší a nejjednodušší metodu, kterou lze při čištění připálenin použít.“