Přezimování kortaderie dvoudomé: 3 chyby, které vám pampová tráva neodpustí

Přezimování kortaderie dvoudomé: 3 chyby, které vám pampová tráva neodpustí
Kortaderie dvoudomá, známá jako pampová tráva, je jednou z nejpůsobivějších okrasných trav. Ne nadarmo se rákosovité rostliny s nezaměnitelnými péřovými květy těší značné oblibě v zahradách. Aby však křehké rostliny, které nemají rády vlhkost, přežily zimu, musejí být chráněny před mrazem a sněhem.

Při přezimování pampové trávy jsou důležité 3 věci

Pampová tráva patří mezi odolné rostliny, a tak jí např. nízké teploty až –17°C nijak zvlášť neublíží. Trpí ale vlhkostí, která může vést k hnilobě a poškození mrazem. Proto ji musíte včas připravit na přezimování, ať už na záhonu nebo v nádobě.

Prořezávání kortaderie dvoudomé byste neměli provádět na podzim. Pokud tak učiníte, vaše tráva na to v zimě hořce doplatí. Jestliže voda pronikne do stonků, dojde k poškození mrazem zevnitř, což způsobí odumření celé rostliny.

Správný čas na prořezávání nastává na jaře, těsně před pučením. Tehdy trávu seřízněte až k zemi.

Stačí to jednou ročně, abyste udrželi plochu čistou a podpořili nový růst. Nezapomeňte na ochranné pomůcky, protože stébla jsou velmi ostrá. Důležité jsou rukavice, ochrana očí, dlouhé kalhoty i rukávy.

Vlhkost je také důvodem, proč byste měli pampovou trávu před zimou svázat dohromady. Nejlépe se k tomu hodí suchý podzimní den před prvními mrazivými nocemi. Tímto způsobem se může dovnitř takzvaného srdce dostat co nejméně vlhkosti a chladu. Listy nad kořenovou oblastí poskytnou dodatečnou ochranu. Pokud tak neučiníte, vaše okrasná tráva rychle shnije.

Rostliny v nádobách a květináčích mohou v oblasti kořenů rychle zchladnout, proto je nezbytná dobrá zimní ochrana. Aby pampová tráva zůstala pěkně teplá, doporučuje se květináč hustě zabalit do juty nebo bublinkové fólie. Pronikání chladu zespodu zabráníte tak, že nádobu umístíte na dřevěnou desku či polystyren. Poté trávy svažte dohromady a přezimujte na chráněném místě u domu nebo ve studeném skleníku.

Krásná na pohled, ale hořlavá a neodbytná

Pampová tráva roste nejlépe v horkých oblastech, ale může se jí dařit i v chladnějších, pakliže roste na plném nebo částečném slunci a v dobře propustné hlinité půdě. Tradičně se pěstuje uprostřed trávníku, ale vypadá dobře i pěstovaná na křovinatém záhonu mezi bylinnými trvalkami. Ve velkých zahradách působí skvěle vysazená v neformálních závějích mezi stromy a díky stálezeleným listům s ostrými hranami tvoří dobrou hranici proti vniknutí. Květy jsou vynikající k sušení.

Nové rostliny je třeba hluboce zalít. Dešťové srážky vyživí ty zavedené. Tráva je vysoce hořlavá, proto ji udržujte mimo venkovní kuchyňské prostory a otevřený oheň. Tato okrasná tráva roste rychle a snadno se sama vysemení, může tak spěšně předběhnout ostatní vegetaci a po výsadbě bývá těžké se jí zbavit. Proto bývá v některých zemích (Austrálie, západní pobřeží USA atd.) považována za invazivní, navíc představuje nebezpečí požáru.

Pampová tráva ve větru
Pampová tráva ve větru | Zdroj: wjarek / Depositphotos