Pozor na tyto kuchyňské zlozvyky našich babiček. Neopakujte stejné chyby
Jakým zlozvykům bychom se od našich babiček neměli učit
V minulosti nebylo takové povědomí o tom, jaké nebezpečí hrozí pro zdraví ze syrového masa či vajec, špatně umyté či skladované zeleniny apod. Péče o povrchy v kuchyni a procesy spojené s přípravou jídel se tak zakládaly na poněkud volnějších přístupech, které jsou z dnešního pohledu velmi vágní. Některé z těchto postupů lze dokonce považovat za zlozvyky, patří mezi ně například níže uvedené.
Ponechávání zbytků jídla celý den v pokojové teplotě
Jídlo přirozeně degraduje a degradační procesy probíhají mnohem rychleji při pokojové teplotě. Necháte-li uvařené jídlo celý den nebo přes noc v kuchyni na sporáku nebo lince, hrozíte jeho rychlé kontaminace. Pokud jídlo hodláte ještě jíst třeba druhý den, nechávejte ho po ochlazení na pokojovou teplotu venku maximálně dvě hodiny, poté rozhodně musí do lednice.
Rozmrazování masa při pokojové teplotě
Obdobně jako u jídla uvařeného i u zmrazeného masa platí, že po dvou hodinách na vzduchu pokojové teploty začínají procesy množení patogenních bakterií. Pokud tedy chcete maso rozmrazit, nenechávejte jej venku, ale vložte jej do nádoby a nechte rozmrazovat v lednici. Proces bude sice pomalejší, ale zabráníte tak jeho zkažení.
Skladování rajčat v lednici
Přístup k vaření, a hlavně k hygieně v kuchyni se za posledních několik desetiletí výrazně změnil. Řada z věcí, které naše babičky považovaly za běžné, je v současné době nemyslitelných. Některým zlozvykům bychom se tak měli obloukem vyhnout.
Zatímco jídlo z masa nebo tepelně upravené by mělo být skladováno při nižší teplotě, neplatí to pro čerstvé ovoce či zeleninu, tedy většinou. Některé druhy je lepší uchovávat v lednici, ale třeba rajčatům chlad vyloženě škodí a způsobí rychlejší degradaci. Do lednice patří až ve chvíli, kdy je nakrájíte. To samé platí například pro citrony.
Omývání masa ve dřezu
Zatímco v minulosti bylo maso od řezníka nebo připravené z vlastních zdrojů potřeba před upotřebením omýt, dnes je tento postup zastaralý, jelikož maso ze supermarketu je již patřičně ošetřeno. Omývání masa ve dřezu může navíc vést ke kontaminaci nádobí nebo se mohou bakterie usadit v odpadu. Pokud maso chcete omývat, proplachujte odpad horkou vodou a po práci s ním omyjte všechny nástroje i vaše ruce vhodným přípravkem.
Opakované používání plastových nádob od surovin
K uskladnění potravin i vařeného jídla jsou ideální skleněné nebo plastové uzavíratelné nádoby k tomuto účelu specificky vyrobené. Naše babičky si ovšem zvykly používat také plastové obaly od spotřebovaných potravin, jako je margarin, sádlo apod. Tyto nádoby ovšem nejsou navrženy k opakovanému užití a měly by být po použití zlikvidovány.
Používání jedné houbičky nebo hadru na všechno
Prostředky pro uklízení kuchyně jsou různé, povrchy se ovšem obvykle čistí houbičkou nebo hadrem. Není však vhodné využívat jednu houbičku či hadr na všechno, jelikož znečistění různých povrchů a nástrojů je odlišné. Pokud na vše použijete jednu houbičku, přenesete nebezpečnější nečistoty a bakterie na povrchy, kam by se vůbec neměly dostat.