Pozor na bakterie, tyto věci v domácnosti okamžitě vyměňte: Je dost možné, že je máte déle než je zdravé

Pozor na bakterie, tyto věci v domácnosti okamžitě vyměňte: Je dost možné, že je máte déle než je zdravé
Každodenní předměty, které zřejmě používáte velmi často, jsou zdrojem množících se bakterií, pokud je nevyměníte včas. Houbička na nádobí je jen první na seznamu. U kterých předmětů byste měli hlídat, jak dlouho je máte?

Houbička na nádobí

Snad nejznámějším každodenním předmětem, v němž se bakterie množí jako na běžícím pásu, je houbička na nádobí. Měnit by se měla hodně často. Většina z nás se však k výměně rozhodne až ve chvíli, kdy houbička začne silně zavánět. To se děje po mnoha použitích, hlavně ve chvíli, kdy s ní umyjete hrnec od omáčky, jako například od guláše či rajské omáčky.

Přitom bakterie se začínají množit prakticky již po prvním použití. Pokud houbičku dostatečně nevysušíte a řádně nevypláchnete, bakterie, kterým se daří ve vlhkém prostředí plném živin, vám hodně poděkují. Nabízíte jim ty nejlepší podmínky pro rozmnožování. A nejen bakteriím, ale i dalším choroboplodným zárodkům, které se mohou množit a které při mytí přesouváte na údajně čisté nádobí, z něhož následně jíte.

Můžete to vyřešit opláchnutím nádobí po umytí v horké vodě, ale lepší řešení je měnit houbičku na nádobí minimálně jednou do týdne.

Ve dvou kubických centimetrech houbičky na nádobí žije více mikrobů, než kdy bylo lidí na Zemi,

upozorňuje nás molekulární biolog Markus Egert z Německa.

Zubní kartáček

Zubní kartáček byste měli měnit minimálně jednou za čtvrt roku, slýcháváme varování zubních lékařů. Opravdu se ale podle toho řídíte? Nejde jen o opotřebované štětiny, které po čase přestávají plnit svou úlohu čištění zubů. Faktu, že takto zanedbáváte péči o zubní hygienu, též využívají různí mikrobi. A to zejména v případě, že jste nemocní, to byste kartáček měli vyměnit okamžitě, abyste předešli opětovné infekci či pouze oslabení svého imunitního systému.

Pokud používáte dlouhodobě zubní kartáček s roztřepenými štětinami, bakterie na něm mají volnou cestu do vašeho krevního řečiště, neboť štětiny poraní vaše dásně a způsobí zranění.

Životnost záchodové štětky lze lehce prodloužit pomocí bělidla či bílého octa.
Životnost záchodové štětky lze lehce prodloužit pomocí bělidla či bílého octa | Zdroj: HayDmitriy / Depositphotos

Záchodová štětka

Záchodová štětka je nám velkou pomocnicí. Ale ruku na srdce, kolik let již máte tu svou? Na výměnu záchodové štětky se často zapomíná, přitom jde o důležitý postup, jak nemnožit bakterie a další mikroorganismy. Záchodová štětka (či pouze štětiny) by se měla měnit jednou za čtvrt roku.

Kdykoli použijete starou záchodovou štětku, vkládáte do záchodové mísy velké množství virů a bakterií, které se na ní uchytily.

Kdy přišel nejvyšší čas na výměnu, kdy byste již neměli otálet? Když štětiny zežloutnou a zploští se. Alternativně můžete prodloužit životnost štětky dezinfekcí či bělidlem.

Prkénko na krájení

Možná jste netušili, že prkénko na krájení se objeví na tomto seznamu. Jde o předmět, který se v některých rodinách dědí již po celé generace. Co by se mohlo stát předmětu, který pravidelně myjete?

Pokud ale prkýnko má velké množství hlubokých řezů, je to skvělé místo pro množení bakterií. Proto, když vaše prkénko nese velké množství znatelných řezů, okamžitě ho v zájmu svého vlastního zdraví vyhoďte a kupte si nové. Bakterie a další zárodky opouštějí řezy, kdykoli krájíme jídlo, a infikují ho. Následně je i s jídlem jíme. Ideálně prkénko měňte každé dva roky.