Poslední trendy v grilování vyměnily žulu a lávové kameny za obyčejný solný blok
Sůl je v naší kuchyni už tisíce let a jen stěží si bez ní umíme vaření představit. Sůl je čistě přírodní a najdeme ji po celé planetě v několika variantách. Mezi ty nejvyhledávanější patří ta himalájská.
Kromě solniček ji máme často doma i jako hezkou dekoraci ve formě solného svítidla. Poslední roky se objevuje tato růžová sůl i v podobě solných bloků, které mají stejné využití jako žula a lávové kameny.
Proč je solný blok skvělý na grilování
Grilovací solný blok je silný kus růžové mramorované soli těžené z himálajské horské oblasti. Čím je blok tlustší, tím je kvalitnější, déle vydrží a lépe drží teplo.
Nádherné růžové zbarvení těchto solných bloků z nich dělá nejen pracovní desku, ale celá řada výrobců je vsazuje do kovového rámu s úchyty, pro praktické přenášení a pro možnost využití bloku k servírování.
Není třeba se obávat, že by solný blok jídlo moc osolil. Často je třeba jídlo ještě dochutit. Sůl, která se z bloku uvolňuje do jídla, obsahuje prospěšné minerály, které mají i svou vlastní jemnou chuť. Grilovat lze třeba oblíbeného lososa a také všechny druhy masa. Připravit lze i zeleninu, tofu nebo chutný sýr, který si zachová svou klasickou chuť.
Jak nejlépe použít solný blok
Je velmi důležité nechat solný blok zahřívat postupně. Lze to dělat na roštu grilu, přímo na kamenech v ohništi, a dokonce i na plotýnce sporáku nebo ve zděném krbu. Blok by neměl být v přímém kontaktu s plameny. Sůl v této formě je velmi tvrdá a při styku s ohněm a při rychlém zahřátí by mohl blok prasknout. Běžně se pozvolna zahřívá 20 minut. Optimální teplota povrchu pro grilování je 200 až 220 °C. Teplota by neměla přesáhnout 250 °C.
Údržba solného bloku
Po každém grilování se musí hladký pracovní povrch očistit. Stáčí na vychladnutý blok použit špachtli a poté vlhký hadřík. Lze použít i drátěnka a teplá voda, ale nikdy ne saponát. Blok by se měl dostat do kontaktu s vodou co nejméně, protože se tím zkracuje jeho životnost. Po očištění se povrch vytře do sucha a uskladní pro další grilování. Nikdy se na horký povrch nelije studená voda.- gaucho-grills.com,
- Autorský text