Poskytněte své zahradě ochranu před bouřkou: Postačí vám jednoduché metody, které ochrání rostliny i před krupobitím

Poskytněte své zahradě ochranu před bouřkou: Postačí vám jednoduché metody, které ochrání rostliny i před krupobitím
Když přijde bouřka, hlavně křehké mladé rostliny jsou v ohrožení. Mohou se lehce zlomit v silném větru a silný déšť jim také nesvědčí. Ovšem když bouřka dorazí doprovázená krupobitím, je to ještě horší. Naštěstí lze proti tomu účinně bojovat.

Bouřky i krupobití

Zde je pár tipů, kterými můžete rostliny uchránit před krupobitím, avšak které skvěle fungují i proti bouřkám.

Jak vaše rostliny snášejí krupobití?

Některé rostliny jsou přirozeně odolnější vůči bouřkám a krupobití než jiné. Rostliny s pevnějšími stonky nebo silnějšími květy mají větší šanci přežít nepříznivé počasí více než jiné. Skvělým příkladem jsou sedmikrásky, měsíček lékařský či cínie. Nicméně stále nemáte jistotu, že přežijí velmi silné bouřky, a tak i ty byste měli chránit.

Přesaďte rostliny do bezpečí

První pomocí pro rostliny je přesadit je někam, kde nebude dosah bouřky, silného větru a krupobití tak výrazný. Například ke zdi, plotu, nebo, jde-li o květiny, do blízkosti stromu, který jim bude poskytovat dostatečnou ochranu. Mějte na paměti, že smrky se při velmi silném větru vyvrátí spíše než ostatní stromy, a proto nejsou dobrou možností pro úkryt.

Také si všímejte, na jakých místech vítr zuří nejvíce, a na těchto místech vysaďte odolnější rostliny.

Síť proti krupobití ochrání více rostlin

Obzvláště je-li vyhlášeno červené varování proti bouřkám, je lepší investovat do své zahrady. Kupte si třeba síť, která je lehká a odolná. Poskytuje i těm nejkřehčím rostlinám ochranu. Stačí ji jen přehodit přes rostliny a upevnit kolíky. Poté se ujistěte, že chrání všechny rostliny. Po použití zkontrolujte její pevnost, její životnost totiž není neomezená.

Pokud se blíží bouřka, je vhodné rostliny ochránit síti proti krupobití
Pokud se blíží bouřka, je vhodné rostliny ochránit síti proti krupobití | Zdroj: Gicku91 / Depositphotos

Konstrukce proti krupobití

V našich podmínkách nejsou tyto konstrukce nejnutnější, původně byly zamýšleny do oblastí, kde krupobití jsou na běžném pořádku. Nicméně se jedná o skleníky a jejich odnože, které rostliny uchrání před krupobitím i silnými větry.

Skleníků je hned několik typu a většinou mají odvětrávání, což znamená, že je můžete zavřít jen v případě, že hrozí silné bouřky a krupobití.

Když už krupobití zničí rostliny

Ne vždy můžeme být připraveni na krupobití či bouřku, přestože bedlivě sledujeme předpověď počasí. Je důležité co nejdříve všechny rostliny zastřihnout, odstranit všechny poškozené části. To rostlinám umožní lépe se zregenerovat a opět nám dělat radost. Jen nezapomeňte, že během procesu regenerace budou potřebovat větší vlhkost.

Prořezává se ostrým nástrojem, například zahradnickými nůžkami, aby se předešlo dalšímu poškození rostlin.

Ochrana proti bouřkám

Silný vítr je hlavní nepřítel vašich záhonů, ale také stromů samotných. Proto je lepší určité rostliny připravit na nejhorší, abyste po skončení bouřky nevyšli ven a neviděli rostlinnou apokalypsu.

Naštěstí neočekáváme-li krupobití, lze podniknout kroky, které nám nezaberou tolik času, a sice:

  • zakrytí křehkých květin – kýblem, miskami, prostě vším, co najdete a je to dostatečně těžké, aby to neodvál vichr
  • prořezávání – zbavit se všech slabých článků rostliny, nemocných větví, tato rada je určena pro stromy a keře
  • rostliny v květináčích přenést dovnitř
  • postavení plotu – zejména u vysokých keřů a květin, jako jsou například rajčata, je dobré postavit podpůrný plot, který zabrání zlomení stonků
  • odvodňovací systém – spousta rostlin uhnívá v mokré půdě, v tomto případě je vhodné přesadit je na vyvýšené záhony, kdy voda stéká na hlínu dole
  • mulčování – zachycuje přebytečnou vodu, zvažte hromadu mulče alespoň 15 cm vysokou, zároveň je zapotřebí tuto bariéru vytvořit několik centimetrů od rostliny, abyste zabránili vzniku chorob

Věříme, že s našimi radami se na bouřky důkladně připravíte. Než abyste byli svědky paseky, která po bouři může vzniknout, je lepší se připravit dopředu.