Popínavé rostlinky, které je možné pěstovat v květináči na balkoně

Popínavé rostlinky, které je možné pěstovat v květináči na balkoně
Rádi bychom vám dnes představili několik nenáročných popínavých rostlin vhodných i pro balkony v městských zástavbách. Také vám poradíme s jejich výběrem.

Pěstování balkonovek má u nás v české republice bohatou tradici. Květiny do městských zástaveb začaly pronikat už v 18. století. Nyní si představíme několik těch, které v naších bytech a domovech již dávno zdomácněli. Hlavní výhodou v podstatě všech rostlinek, o kterých zde bude řeč, je, že jsou velmi nenáročné na prostor a péči.

Výběr rostlinek

Při rozhodování jakou rostlinku si ve výsledku pořídíme bychom měli zvážit několik faktorů. Mimo jiné také to, jak je balkon situován (sever, jih, západ, východ), ale také například i povětrnostní podmínky, zda se rostlinky budou nacházet ve stínu, nebo na sluníčku, nebo i to jaký prostor daná rostlinka pro svůj růst vyžaduje. Také musíme zvážit to, jak velkou péči budeme moci rostlinkám věnovat nebo zda chováme nějaké domácí mazlíčky, pro které by mohla být daná rostlinka jedovatá.

Břečťan

Asi nejčastěji pěstovanou popínavou rostlinou u nás je břečťan. Je velice nenáročný na údržbu a je možné jej pěstovat prakticky kdekoliv a za jakýchkoliv podmínek. Pozor jedná se o mírně jedovatou rostlinu, není proto vhodné jej pěstovat u domů, kde pobývají děti a zvířata. Může také narušovat strukturu omítek.

Svlačec a Hrachor

Jedná se o jednoleté popínavé rostliny známe svojí záplavou květů. Některé druhy jsou mírně náročnější na údržbu, protože vyžadují časté odlamování uschlých květů a listů. Svlačce a Hrachory vyžadují slunné prostředí a propustnou půdu, není vhodné je příliš hnojit. Bohatě si vystačí s malým množství univerzálního hnojiva. Pozor některé druhy mohou obsahovat toxické látky. Pokud máte v domácnosti malé děti nebo zvířata, tak doporučujeme pečlivě zvážit, které druhy je vhodné pořídit, aby nedošlo k zdravotním problémům při pozření rostlinky.

Plamének

Jedná se opět o velmi nenáročnou rostlinku, která má bohaté množství květů. Rostlinka je víceletá a jí věnovat správnou péči v zimních měsících. V teplých oblastech je schopná přezimovat i venku. V takovém případě je ale nutné ji chránit před sněhem. K tomuto účelu doporučuji buď větvičky jehličnatých stromů, které mají tužší jehličí anebo speciální folie, které jsou vyráběné za tímto účelem. Pokud se ale rozhodnete rostlinku skladovat doma, tak doporučujeme spíše chladnější místnosti s teplotou okolo 5 stupňů Celsia. Jedná se o jedovatou rostlinku.

Plamének patří mezi rostliny, které vám můžou vydržet i zimu, stačí je chránit před sněhem
Plamének patří mezi rostliny, které vám můžou vydržet i zimu, stačí je chránit před sněhem | Zdroj: doethion / Depositphotos

Muškáty

Muškáty se v České republice řadí mezi jedny s nejoblíbenějších balkonovek a taktéž existují popínavé odrůdy. Není jich ale mnoho. Muškáty nejsou jedovaté. Vyhovuje jim slunné prostředí nebo polostín. Jsou trochu náročnější na přezimování – je potřeba je správně připravit.

Výběr vhodné opory

Popínavé rostlinky často potřebují oporu, po které můžou začít šplhat. Vhodné jsou například různé mříže, které je možné zakoupit v zahradnictví nebo si je můžete vyrobit svépomocí.