Pokojové rostliny, které nevyžadují tolik péče: Jsou zvyklé na zhoršené podmínky a jsou ideální, pokud jste začátečník

Pokojové rostliny, které nevyžadují tolik péče: Jsou zvyklé na zhoršené podmínky a jsou ideální, pokud jste začátečník
Chtěli byste si pořídit pokojovou rostlinu, ale nemáte čas se o ni neustále starat? Jsou druhy, které nevyžadují skoro žádnou péči, či mají snížený nárok na podmínky. Jediné, co musíte udělat, je zalévat je.

Lilie vám udělá radost a slouží jako dekorace

Lilie jsou rostliny, které vydrží rozkvetlé poměrně dlouho. Pochází z Amazonie, lilie proto potřebuje dostatek denního světla, ale nemá ráda přímé paprsky, aby se jí vedlo dobře. Nepotřebuje žádnou speciální péči, ale je vhodné pravidelně, minimálně obden, kontrolovat, zda má dostatek vody. Aby se lilii dařilo, je taktéž důležité si dát pozor na přelití. Také je důležité, aby v místnosti bylo teplo po celý rok.

Účinky na lidské zdraví jsou zcela nezpochybnitelné. Rostlina čistí vzduch a zachytává různé škodlivé látky. Lilie je tudíž nejen okrasná, ale také velmi užitečná.

Břečťan dodá vašemu domovu nádech exotiky

Rostlinu se srdcovitě tvarovanými tužšími listy zná snad každý z nás. Možná ale nevíte, že starat se o břečťan je rovněž velmi jednoduché. Břečťan dorůstá až tři metry do výšky, je proto vhodné zavěsit ho do výšky nebo jinak zařídit, aby mohl plazivě růst nahoru či dolů.

Břečťan není nudná rostlina. Z různých barevných variací si vybere každý a většinou jsou žíhané, skvrnité nebo tečkované další barvou, s níž se skvěle doplňují.

Břečťanu vyhovuje stinné až polostinné místo (jednobarevné listy potřebují světla více). Vodu, kterou vstřebá, vám částečně vrátí – zvyšuje vlhkost v místnosti a také filtruje vzduch, což z něho dělá ideální pokojovou rostlinu, pokud vás trápí suchý vzduch.

O břečťan není těžké se starat
O břečťan není těžké se starat | Zdroj: isaac1112 / Depositphotos

Monstera pro milovníky větších pokojových rostlin

Na velké a speciálně tvarované listy monstery je nádherný pohled. Monstera může dorůst až do tří metrů a vyžaduje spíše světlo než stín, ale přímé sluneční paprsky ráda nemá. Ačkoli vyžaduje pravidelné zalévání, je náchylná k přelití a vodou by se proto mělo šetřit.

Pokud máte rádi špičatější listy, pořiďte si tchýnin jazyk

A tím myslíme rostlinu, která se tak opravdu jmenuje. Tchýnin jazyk je poddruh rostlinného druhu známého jako sansevieria. Nejen tchýnin jazyk, ale také ostatní příslušníci tohoto rodu se mohou stát nenáročnými pokojovými rostlinami. Mají silné listy, ve kterých ukládají nadbytečnou vodu, kterou zužitkují později. Proto, pokud tuto rostlinu občas zapomenete zalít, snadno si s novými podmínkami poradí, ovšem rezerva vody není nekonečná. Tento druh pochází z Afriky, a proto má raději vyšší teplotu v místnosti.

Kulkas zamiolistý se nebude zlobit, když na něj zapomenete

Poslední nenáročná pokojová rostlina pochází též z Afriky a je výjimečná v tom, že ve své domovině žije ve velmi nehostinném prostředí a proto vydrží i nepříznivé podmínky. Kulkas můžete umístit na mírné světlo či do absolutní tmy, a nějakou dobu ho nezalévat. Zdá se, že této rostlině to je naprosto jedno. Jediné, čemu byste se měli vyhnout, je přímé sluneční světlo a velké množství vody. Přelít ho je velmi jednoduché, ale zotavuje se z přelití pomalu.

Zdroje článku: