Pohodu z léta trochu kazí hrozba zvaná klíšťata. V zahradě, na túře nebo na houbách, číhají všude

Pohodu z léta trochu kazí hrozba zvaná klíšťata. V zahradě, na túře nebo na houbách, číhají všude
Klíšťata jsou víc než otravný a kousavý hmyz. Mohou přenášet řadu děsivých nemocí. Ty mohou i zdravému člověku hodně zkomplikovat život. A zatím co naše zvířecí kamarády ochráníme poměrně jednoduše a většina lidí to dělá svědomitě, lidé často v souvislosti s bojem proti klíšťatům hazardují se zdravím.

Léčba onemocnění způsobené klíšťaty je dlouhá a s nejasným výsledkem, očkování je stále v začátcích a navíc není všemocné. Na řadu tedy přichází možnosti, jak proti klíšťatům bojovat přirozenou cestou. Kombinací několika vyzkoušených „triků“, lze riziko napadení klíšťaty snížit.

klíště na trávě
klíště na trávě | Zdroj: adoazi / Depositphotos

Začít u jídla je snadné

Existují změny, které můžete provést ve své stravě, abyste klíšťata odradili. Strava s vysokým obsahem česneku, cibule a zdrojů vitamínu B1, jako je například tuňák, rajčata, slunečnicová semínka, chřest a listová zelenina, může změnit chemii vašeho těla způsobem, který klíšťata neocení, takže není tak pravděpodobné, že se do vás zakousnou. Nošení volného oblečení na výlety do přírody, které zakrývá celou vaši pokožku, může také pomoci zabránit přichycení klíšťat a díky světlým barvám oblečení budou klíšťata snadněji rozpoznatelná, než si najdou způsob, jak se vám dostat až na kůži.

Přírodní repelent

Přírodní esenciální oleje z rozmarýnu, cedru, citronové trávy, máty peprné, citronely a pelargónie jsou pro klíšťata zvláště neatraktivní. Výroba domácích repelentů může být i zajímavým koníčkem.

rozmarýn
rozmarýn | Zdroj: elenathewise / Depositphotos

Ochrana domácího teritoria

Ekologická hnutí nabádají lidi k tomu, aby nesekali své trávníky příliš často a dopřáli i hmyzu, aby mohl plnit své poslání. To je v pořádku, ale v zónách, kde se na zahradě lidé často zdržují, by měla být na prvním místě ochrana proti klíšťatům. To znamená pravidelné sekání trávy a především důsledné odstraňování porostu ve vlhkých a zastíněných oblastech, která klíšťata vyhledávají.

Velkým pomocníkem je mulčovací štěpka z cedru, který obsahuje i v kůře oleje, které klíšťata odpuzují.

Pomáhají i některé vysazené rostliny

Různé rostliny pro krásu zahrady mají vlastnosti odpuzující klíšťata, s vůněmi, texturami a oleji, které klíšťata nemohou tolerovat. Tyto rostliny by měly zabrat místo kolem chodníků a zahradního posezení. Pomohou i u výběhu domácích mazlíčků a na terasách a balkonech v květináčích.

Rozmarýn je více než jen všestranná kulinářská rostlina. Bylina je mocná, pokud jde o odpuzování klíšťat, díky svým přirozeně účinným esenciálním olejům, které pomáhají udržet škůdce pryč. Můžete zasadit rozmarýnové keře nebo umístit květináče s touto rostlinou všude tam, kde hledáte na zahradě relax. Jako provizorní řešení funguje i potírání pokožky větvičkami rozmarýnu.

Šalvěj obsahuje spoustu různých aromatických sloučenin. Se svými dřevnatými stonky a šedavými listy je i krásnou dekorací. Výrazná vůně odpuzuje klíšťata.

Měsíček lékařský je doma tam, kde se využívá jeho léčitelský potenciál. Kromě krásných květů a využití pro bylinné masti, má také zvláštní zemitou vůni, která odpuzuje klíšťata a jiný obtěžující hmyz. Bezproblémová rostlina není náročná na pěstování a semena se ujmou prakticky všude.

Máta je rostlina, kterou ocení všichni, kterým tato léčivka pomáhá s trávením. Je voňavá a pěstovat ji zvládnou i úplní začátečníci. Kromě lahodného čaje nabízí i ochranu proti otravnému hmyzu, včetně klíšťat.

Silný zápach česneku se nelíbí mnoha škůdcům, včetně klíšťat. Výsadba česneku na zahradě nebo jeho použití jako doprovodné rostliny může pomoci snížit zamoření klíšťaty. Možná právě tak vznikl mýtus, že česnek umí ochránit před sáním krve od legendárních upírů. Klíšťata se od nich tak moc neliší.

Pokud ještě na zahradě nemáte levanduli, možná změníte názor. Výrazná vůně levandule odpuzuje blechy a klíšťata. Její vůně je klíšťatům velmi nepříjemná, proto se obvykle vyhýbají místům, kde roste. A určitě se najde i celá řada jiných způsobů, jak ji využít.

Zdroje článku: