Podzimní starost o trávník je velmi důležitá: Věnujte mu dostatek péče, aby vám příští rok dělal radost

Podzimní starost o trávník je velmi důležitá: Věnujte mu dostatek péče, aby vám příští rok dělal radost
Podzim je obdobím, kdy se většina z nás věnuje shrabávání listí, později i zazimování zahrady. Ale věnujete dostatek péče i trávníku samotnému? Je potřeba ho posekat a použít byste měli i kvalitní hnojivo. Podívejte se, jakou péči o trávník byste neměli vynechat.

Je to velmi důležité

Ačkoli se to nemusí zdát, podzimní péče o trávník je velmi důležitá. Je naprosto klíčová pro zdraví trávy a tím pádem i vitalitu. Pokud péči v tomto období nepodceníte, výsledkem bude velmi zelený trávník v příštím roce. Tato péče je velmi důležitá také proto, aby tráva nedostala šok, až přijdou první mrazíky, a aby ve zdraví přežila celé zimní období.

Pokud vše uděláte správně, tráva bude rychleji regenerovat, až opět přijde jaro, protože bude mít v zimě dostatek živin v kořenovém systému. Zimu navíc přežije ve zdraví mnohem více stébel.

Kdy naposledy sekat trávník

Podat přesný návod, kdy byste měli posekat trávník před zimou naposledy, není možné. Je důležité řídit se venkovní teplotou. Obecně platí, že tráva přestává růst, jakmile venkovní teplota klesne pod sedm stupňů Celsia. Trávník by měl být naposledy posekán v říjnu nebo v listopadu, v závislosti na počasí,“ sděluje DRG, německá společnost, která se specializuje přímo na trávníky a jejich správnou péči.

Rovněž si hlídejte délku trávy, ta by po posekání měla činit 4 cm. Pokud by byla delší, trávník začne během zimy uhnívat, a pokud by byla kratší, trávník bude vystaven mrazu, pokud sněhová přikrývka ještě nedorazí.

Nezapomeňte, že délka trávníku je také důležitá
Nezapomeňte, že délka trávy je také důležitá | Zdroj: Romaset / Depositphotos

Důležitost vertikutace

Odstranit části trávníku, které ostatním rostlinám budou brát živiny, například stará stébla trávy a mech, zajistí trávníku spokojenost a stéblům trávy vysokou míru přežití zimního období. Proto uvažujte o vertikutaci, a to nejlépe ještě předtím, než trávník pohnojíte, neboť vertikutace pomáhá trávníku lépe absorbovat hnojivo.

Vertikutace též zlepší přísun nejen živin, ale rovněž vody a vzduchu až ke kořenům trávy.

Podzimní hnojení trávníku

Začněte výběrem vhodného hnojiva. Když se chystáte na podzimní hnojení, je vhodné vybrat hnojivo s vyšším obsahem fosforu a draslíku. Tyto prvky, pokud jsou v hlíně, zlepšují odolnost proti chladu a mrazu a navíc podporují větší propletení kořenového systému. Naopak zcela nevhodná jsou hnojiva obsahující dusík, a to kvůli své schopnosti podpory růstu.

Hnojivo aplikujte až tehdy, když jsou veškeré úpravy trávníku, a rozprostřete ho rovnoměrně po celé ploše trávníku. Poté důkladně zalijte, aby se živiny mohly dostat do hlíny, ke kořenům.

Poslední úpravy

To, co vás napadne jako první při posledních úpravách, je shrabání listí. Ano, spadané listí ze stromů, které může být přiváto na trávník větrem, rostliny pomalu dusí, čímž v některých případech způsobí hnilobu stébel. Na shrabávání listí si udělejte čas několikrát, nečekejte, až opadají všechny stromy v okolí. Shrabané listí můžete například použít jako mulč na záhony.

V případě zhutnění trávníku nezapomeňte ani na provzdušnění pomocí aerifikátoru. A samozřejmě, pokud vidíte poškození míst, například díry v trávníku a holá místa nebo krtince, proveďte nutné úpravy, zasejte novou trávu a pravidelně zalévejte.

Zdroje článku: