Podzimní prořezávání rostlin na zahradě: Které rostliny kromě mirabelek a slivoní je vhodné prořezat

Podzimní prořezávání rostlin na zahradě: Které rostliny kromě mirabelek a slivoní je vhodné prořezat
Pěstování rostlin nezahrnuje jen zalévání a hnojení, ale i správné prořezávání. Tento krok je klíčový pro udržení zdraví rostlin a dosažení co nejlepších výsledků. Odstraněním odumřelých a nemocných částí pomáháme rostlinám soustředit svou energii tam, kde je to nejvíce potřeba.

Prořezávání v září

Září je ideální dobou pro prořezávání rostlin. Tento postup pomáhá odstraňovat odumřelé nebo nemocné části, které zbytečně odebírají energii zdravým částem rostliny. Prořez napomáhá stimulovat růst, tvarovat rostliny a zvyšovat kvalitu plodů, protože rostlina bude mít dostatek síly směřovat energii právě k nim. Jaké další rostliny kromě mirabelek a slivoní vyžadují pečlivý a pravidelný prořez?

Růže

Růže jsou typickými rostlinami, které vyžadují pravidelný prořez. Odkvetlé květy je třeba odstraňovat, aby podpořily růst nových výhonků. Důležité je však dbát na to, aby prořez nebyl příliš prudký, aby nedošlo k ohrožení přežití rostlin v zimě. Pro zastřihávání se silně doporučují ostré zahradnické nůžky. Růži seřízněte diagonálně, aby mohla dešťová a zavlažovací voda odtékat, jinak hrozí tvorba plísní.

Levandule

Levandule je vhodné prořezávat mírně v září, což pomáhá tvarovat rostlinu pro správný růst na příští jaro. V říjnu se již prořezávání levandulí nedoporučuje, protože by to mohlo rostlině uškodit před zimou.

Keře

V září se obecně doporučuje prořezávat také keře. Ale pozor! Keře, které kvetou v létě (motýlí keř…), lze prořezávat koncem léta nebo začátkem podzimu – v září. Touto činností máme opět na mysli odstranění odumřelých květů, které podpoří a regulují růst.

Živé ploty

Podzim je ideální čas pro zastřihávání živých plotů na vaší zahradě. Prořez podporuje kompaktní tvar a chrání plot před poškozením během zimy. Pokud plánujete větší řez, je lepší počkat až do 1. října, kdy jsou povoleny radikální zásahy.

Prořezávání živých plotů je chrání před poškozením během zimy
Prořezávání živých plotů je chrání před poškozením během zimy | Zdroj: PhanuwatNandee / Depositphotos

Ovocné stromky

Ovocné stromy, jako jsou jabloně a hrušně, lze prořezávat na konci léta nebo na začátku podzimu. Cílem je odstranit nemocné nebo odumřelé větve, což pomáhá regulovat růst stromu. Přesné načasování se může lišit podle odrůdy a regionu, proto se doporučuje řídit se místními radami.

Pozor na bujné porosty

V září není nutné prořezávat všechny stromy na vašem pozemku. Například u bujně rostoucích hrušní je lepší odložit prořez až na pozdější dobu, před koncem zimního klidu. U méně bujných odrůd se doporučuje prořezávat hned po sklizni v září. Dřívějším prořezem byste mohli narušit zdraví a sklizeň v dalším období.

Prořez ovocných stromů

Starší jabloně, hrušky, švestky, mirabelky a vinná réva patří mezi nejvhodnější druhy ovoce pro podzimní prořez. Prořezy podporují růst nových výhonů a tvorbu ovocných pupenů – například slivoně mají tendenci rychle stárnout a na starém dřevě nic neplodí. Odstraněním odumřelých větví zlepšíte cirkulaci vzduchu v korunách stromů. Prořezávání také usnadňuje kontrolu nad velikostí stromu a struktury koruny.

Shrnutí

Prořezávání má zásadní vliv na zdraví rostlin a kvalitu jejich plodů. Správný prořez pomáhá rostlinám růst, tvořit silné větve a usnadňuje sklizeň. Při prořezávání je důležité zohlednit specifické potřeby jednotlivých druhů rostlin.

Zdroje článku: