Podzim je tady. Víte, na co se zaměřit při péči o záhony a půdu?

Podzim je tady. Víte, na co se zaměřit při péči o záhony a půdu?
Každé roční období je pro rostliny i trávu na zahradě velmi specifické. Abyste se o záhony a půdu kolem vašeho domu nestarali zbytečně, poradíme vám, jaká práce je skutečně důležitá. 

Půdu oslabuje plevel i nedostatečné prokypření 

Stejně jako další části zahrady, také trávník a půda jsou v zimě oslabeny. Nedostatek živin i chladné počasí si vybírají svou daň. Právě proto je velmi důležité, aby byla zahrada na mrazy a prostředí bez živin dostatečně připravená. 

Ještě před tím, než se objeví první mrazíky či napadne sníh, zbavte půdu přebytečného plevele a zbytků plodin. Odstraněním plevele si ušetříte práci na jaro. Plevel má tuhý kořínek. A tak dokáže zvládnout i třeskuté mrazy. Před zimou je důležité také dostatečné kypření půdy. I to jí dodá potřebnou sílu na zimu. Navíc kypření oslabí škůdce, kteří tak nezvládnou mrazíky a nepříznivé zimní počasí. Dostatečnou pozornost věnujte i hnojení a zajištění vhodného pH půdy. Při vysoké kyselosti využijte vápno. Pomohou vám i minerály nebo draslík. Jakékoliv přípravky aplikujte dle specifických vlastností vaší půdy. 

Před pr
Zbavte půdu zbytečného plevele a zbytků plodin | Zdroj: alicjane / Depositphotos

Říkáte si, že přikrytí záhonů je zbytečnou prací, která stejně půdu od přízemních mrazíků neochrání? Pokud se nerozhodnete pro přikrytí, využijte alespoň mulčování půdy. Půdu sice neochráníte před mrazy, udržíte tak alespoň množství potřebných živin. Právě přikrytí zajistí, že nedojde k odplavení živin kvůli sněhu nebo dešti. 

Pozor si dejte na materiál, kterým půdu přikryjete. Vždy se musí jednat o propustnou látku. Musí docházet jak k proudění vzduchu, tak také vody. V opačném případě může dojít k hnilobě či nedostatečnému okysličení. 

Při zalévání nezapomínejte, že všeho moc škodí 

Rozhodně nezanevřete ani na podzimní zalévání. Je potřeba, aby kořeny jak stromů, tak i různých rostlin byly dostatečně vlhké. Jedině tak se jim podaří přežít zimu bez zbytečných problémů. I zde se ale mějte na pozoru. Více než kdy dříve platí pořekadlo všeho s mírou. A tak by zalévání mělo být sice dostatečné, nikdy ne ale zbytečně bohaté. 

Ne každá z péče je před zimou vhodná

Kontraproduktivními činnostmi, při kterých pouze ztratíte čas a energii, je při péči o půdu hned několik. Jak jsme již zmiňovali, důležité je zrytí půdy. Vždy ale myslete na to, že budete půdu muset zrýt znovu i na jaře. Hluboké rytí je tak naprosto zbytečné. A to nejenom kvůli úspoře vašeho času, ale také kvůli půdě samotné. Některé z typů půd vám během vysokých mrazů mohou ztvrdnout a zhoršit kvalitu půdy na mnoho následujících měsíců. 

Vyhněte se i naprostému odstranění všeho plevele a dalších rostlin. Tyto části mohou v některých případech sloužit i jako důležité hnojivo. To může zlepšit strukturu půdy.