Po ořezání květy ani výhonky levandule nevyhazujte. Mají nejedno využití

Po ořezání květy ani výhonky levandule nevyhazujte. Mají nejedno využití
Je vám líto, když při pravidelném stříhání levandule odřezky vyhazujete do koše? Výhonky i květy mají mnoho dalšího využití. Poradíme vám, jak i s květy po řezu uděláte mnoho parády. 

Řez levandule provádějte dvakrát ročně 

Levandule je krásnou květinou, ze které se vyrábí různé éterické oleje a kosmetické přípravky. Je ovšem nutné umět se o ni postarat. Pravidelný řez minimálně jedenkrát ročně zajistí, že levandule bude hustě kvést a udrží se v kondici. 

K ořezání levandule by mělo docházet vždy dvakrát ročně. Poprvé po zimě. V tu dobu je rostlina oslabená. Velmi jí tak prospěje, když odstraníte suché a poškozené části. Ty rostlině pouze berou energii. Další z části roku, kdy je možné rostlinu ostříhat, je podzim. Nebojte se levanduli ostříhat až o několik centimetrů. Nezapomeňte udržovat vámi požadovaný tvar. Jak rostlinu ostříháte, tak vám bude následně růst. Díky správné péči zajistíte bohaté květenství ve vysoké kvalitě i příštím roce. To, jak rostlina kvete, tak z velké části záleží na vaší péči. 

Co s květy levandule po ořezání? 

Po létě vám při řezání levandule vzniknou nádherné kytice fialových květů. Ty nemusí nutně hned letět do koše či na kompost. Mají mnohé využití nejen jako dekorace. Jsou také dochucovadlem v kuchyni či pomocníkem před mnohými škůdci. 

Levandule ochutí slané i sladké recepty 

Svazečky levandule najdeme v nejedné domácnosti. Někteří lidé ji využívají jako dekoraci, někdo se vůní levandule brání například proti molům v šatníku. Své místo si květy našly také v kuchyni. Zdatné kuchařky si doma mohou připravit například levandulový cukr. Ten vám usnadní dochucování dortů, koláčů i dalšího cukroví a sladkého jídla. Levandulová chuť se hodí i do slané kuchyně. Variantou je i levandulová sůl. 

Z levandule se vyrábí různé éterické oleje a jiné kosmetické příravky
Z levandule se vyrábí různé éterické oleje a jiné kosmetické příravky | Zdroj: NewAfrica / Depositphotos

Vytváří příjemnou atmosféru při odpočinku 

Levandule má uklidňující účinky. Pokud si chcete dopřát příjemný a ničím nerušený odpočinek, levanduli usušte. Vonět v bytě vám vydrží i po několik měsíců. Suché květy navíc můžete použít i jako součást horké koupele. Nebo si lze doma vyrobit levandulové mýdlo. To má nejenom příjemnou vůni, ale také antibakteriální účinky. 

Nezapomeňte využít ani výhonky 

Nejenom květy jsou částí levandule, která se dá účelně využít. K různému zpracování použijte také výhonky. I stonky a listy mají svou pověstnou specifickou chuť. Usušené výhonky spolu s květy usušte a použijte jako dekoraci do jakékoliv místnosti v bytě. Před hmyzem vás usušená kytice bude chránit také na terase. Zpátečku před levandulovou vůní dávají nejenom mouchy, ale také komáři. 

Vůně levandule funguje jako odpouzovač i dalších zvířat. Výhonky jsou tak používány také jako přírodní mulč. Ta nejenže udržuje půdu vlhkou, navíc chrání před různými škůdci, kteří by negativně ovlivnili růst vašich květin na zahradě.