Ploštice: Nelétavý hmyz, který může být užitečný

Ploštice: Nelétavý hmyz, který může být užitečný
Ruměnice pospolná, Ruměnice bezkřídlá, Pyrrhocoris apterus, Fire bugs, nebo chcete-li také obecně ploštice, je hojně rozšířený druh hmyzu ve střední Evropě, který zná téměř každý. Věděli jste, že tento zvláštně zbarvený hmyz může být i užitečný?

Seznamte se

Tento nelétavý hmyz nazýváme různě. Nejčastěji se setkáváme s označením "Ploštice". Ploštice má zhruba 1 cm velké oválné tělo červenočerné barvy. Jedná se o nelétavý hmyz, který se pohybuje pomocí svých nohou. Dvě černé skvrny na červených polokrovkách slouží plošticím jako výstražná znamení pro případné predátory. Existují studie, které uvádí, že černé skvrny někteří predátoři vnímají jako "oči", ze kterých jde strach.

Výskyt

Tento hmyz můžeme začít objevovat na jaře. Vylézají ze svých krytů ve chvíli, kdy se příroda začne probouzet a začne se oteplovat. Po zimě se hromadně vyhřívají na kmenech stromů, cestách, kamenech, zídkách a dalších teplých místech.

Potrava

Ruměnice se živí rostlinnou potravou a drobným hmyzem. Převážnou část jejich jídelníčku tvoří semena, nebo spadlé plody. Zahlédnout je můžeme také na lípách a akátech.

S plošticemi nemusíme bojovat

Ploštice nejsou hmyzem, se kterým je třeba bojovat. Nejsou nebezpečné ani škodlivé. Není třeba se bát o své květiny a úrodu. Žádné nebezpečí od těchto "ohnivých ploštic" totiž nehrozí. Mohou být nepříjemné pouze svých páchnoucím sekretem, který vylučují v případě, že se jich dotkneme, nebo se námi cítí být v ohrožení.

Ploštice nejsou nebezpečné, nemusíte tedy proti nim bojovat
Ploštice nejsou nebezpečné, nemusíte tedy proti nim bojovat | Zdroj: Gucio_55 / Depositphotos

Fire bugs je užitečný hmyz

Odpuzovači hmyzu

Fire bugs se s ostatními zvířaty příliš nepřátelí. Výjimkou pro ně není ani jiný druh hmyzu. Ploštice se vyznačují nepříjemně kyselým zápachem, tudíž pro ostatní hmyz slouží jako skvělý odpuzovač a pro komáry obzvlášť. Tudíž pokud máte na své zahradě ploštice, máte vlastně vyhráno.

Ochránci životního prostředí

Tento lehce páchnoucí hmyz je ve své podstatě takovým strážcem čistoty našich zahrad. Chrání naše rostliny před škodlivými látkami uvolňovanými uhynulým hmyzem. Vzhledem k tomu, že se živí spadlými plody, pomáhají také redukovat množství opadaných plodů na naší zahradě a brání tak také vzniku plísní a šíření bakterií.

Pokud vám ploštice stejně vadí, zbavte se jich šetrně

Pokud ploštice na své zahradě i přes jejich užitečnost jednoduše nechcete, zbavte se jich šetrnými způsoby. Použít můžete například česnek, který umístíte na místa, kde se ploštice shlukují. Dalším šetrným řešením je olej, který smícháte s čerstvě nadrcenými mátovými listy. Listy stačí nechat pár minut vylouhovat a následně přelít do rozprašovače. Tímto mátovým olejem pak postříkáte místa, kde se ploštice nejvíce objevují. K odstěhování ploštic vám může pomoci také dřevo. Najděte místo, kde vás ploštice nebudou obtěžovat. Na takové místo stačí naskládat pár polínek. Nebude trvat dlouho a uvidíte, jak se ploštice v novém domově zabydlují. 

Zdroje článku: