Plné koše podzimních hub letos suší i houbaři, kteří běžně houby jen zamrazí
Sušení hub je osvědčený způsob, jak si lahodné a voňavé dary lesa uskladnit, aby se daly použít až do další sklizně. Jen hrstka hub udělá z obyčejné bramboračky nebo dušeného plátku masa sváteční delikatesu.
Venku už je chladno a především vlhko, takže sušení na čerstvém vzduchu už odpadá.
Sušičky na ovoce a zeleninu
Na řadu přichází sušičky na ovoce a zeleninu, které jsou dnes vyráběné i s ohledem na ceny energií a aby bylo sušení co nejlepší a nejekonomičtější, je potřeba houby nakrájet na stejnoměrně tenké plátky (3 až 5 mm), aby se celá náplň sušičky sušila rovnoměrně.
Houby nakrájené na plátky se rovnoměrně rozloží na sušící tácy tak, aby se nepřekrývaly. Teplota se nastaví ideálně na 40 až 50 °C. Nižší ani vyšší teplota proces sušení nezlevní.
Při této teplotě se plátky hub suší 6 až 10 hodin, což je závislé na tloušťce plátků a také na druhu hub. Obsah vody může být 75 až 90 procent z celkové hmotnosti hub. Během sušení se houby kontrolují, ne však příliš často. Lze je i obrátit, ale u většiny hub to není třeba.
Sušení v sušičce je rozhodně nejpohodlnější způsob sušení, který zajistí rovnoměrné sušení bez rizika spálení.
Sušení v kuchyňské troubě
Pokud někoho zaskočí množství nalezených hub a není na sušení vybavený sušičkou, lze houby usušit na plechu v troubě. Opět se musí nakrájet stejně silné plátky a ty se rozloží na pečící papír nebo na mřížku. Jednotlivé plátky by měly mít kolem sebe prostor, aby vzduch dobře cirkuloval. Teplovzdušné trouby s větrákem jsou ideální.
Teplota by se měla nastavit na tu nejnižší možnou hodnotu, která je obvykle kolem 50 °C. Některé trouby mají i program sušení.
Dvířka by měla zůstat pootevřená asi na šířku vařečky, aby vlhko dostatečně dobře odcházelo. Podle množství hub, síly plátků a druhů hub trvá toto sušení 6 až 8 hodin, ale je třeba obsah plechu kontrolovat.
Sušení na radiátorech
Topná sezóna je už v plném proudu, takže sušení na radiátorech není problém a nic nestojí. Stačí si udělat z pečícího papíru „vaničky“ (nejlépe s malým okrajem, který zamezí plátkům zapadnout za radiátor). Otáčením plátků se doba sušení zkrátí. Většinou se doba sušení odvíjí od intenzity topení.
Je dobré vědět
Houby se před sušením neomývají vodou. K čištění stačí nůž, kartáček nebo papírová utěrka. Kdo si dá záležet na čištění v lese, má ušetřenou práci. U tenčích plátků je sušení jistější.
Jak zkontrolovat kvalitu usušení
Základním faktorem pro trvanlivost hub je správné usušení. Takové houby musí mít minimální vlhkost, aby se zabránilo plesnivění.
Zkouška křehkosti a lámavosti: Dobře usušený houbový plátek je velmi křehký a snadno se drolí a láme. Pokud je plátek zčásti nebo celý ohebný a na stisk „gumový“, sušení ještě nebylo dokončené.
Dobře usušené plátky mají suchou a drsnou strukturu. Pokud jsou jemné, vyvolávají pocit vlhkosti nebo mastnoty, musí se dosušit, jinak zplesniví. Usušené plátky jsou velmi lehké a také se výrazně zmenší. Při manipulaci s usušenými houbami by měly vydávat „křupavý zvuk“.
Nic není ztraceno a pokud o kvalitě usušení panují pochybnosti, stačí houby jednoduše dosušit.
- houby-rostou.cz,
- decoro.cz,
- Autorský text