Plné koše podzimních hub letos suší i houbaři, kteří běžně houby jen zamrazí

Plné koše podzimních hub letos suší i houbaři, kteří běžně houby jen zamrazí
Jak správně postupovat a co je třeba vědět, se může všem nadšeným houbařům hodit. Množství hub, které se letos v lesích objevilo, už často překračuje kapacitu, kterou jsou lidé ochotni houbám přidělit v mrazáku a pokud už doma chybí i zavařovací sklenice, dary z lesa se musí usušit.

Sušení hub je osvědčený způsob, jak si lahodné a voňavé dary lesa uskladnit, aby se daly použít až do další sklizně. Jen hrstka hub udělá z obyčejné bramboračky nebo dušeného plátku masa sváteční delikatesu.

plátky sušených hub
plátky sušených hub | Zdroj: Nikolay_Donetsk / Depositphotos

Venku už je chladno a především vlhko, takže sušení na čerstvém vzduchu už odpadá.

Sušičky na ovoce a zeleninu

Na řadu přichází sušičky na ovoce a zeleninu, které jsou dnes vyráběné i s ohledem na ceny energií a aby bylo sušení co nejlepší a nejekonomičtější, je potřeba houby nakrájet na stejnoměrně tenké plátky (3 až 5 mm), aby se celá náplň sušičky sušila rovnoměrně.

Houby nakrájené na plátky se rovnoměrně rozloží na sušící tácy tak, aby se nepřekrývaly. Teplota se nastaví ideálně na 40 až 50 °C. Nižší ani vyšší teplota proces sušení nezlevní.

Při této teplotě se plátky hub suší 6 až 10 hodin, což je závislé na tloušťce plátků a také na druhu hub. Obsah vody může být 75 až 90 procent z celkové hmotnosti hub. Během sušení se houby kontrolují, ne však příliš často. Lze je i obrátit, ale u většiny hub to není třeba.

Sušení v sušičce je rozhodně nejpohodlnější způsob sušení, který zajistí rovnoměrné sušení bez rizika spálení.

Sušení v kuchyňské troubě

Pokud někoho zaskočí množství nalezených hub a není na sušení vybavený sušičkou, lze houby usušit na plechu v troubě. Opět se musí nakrájet stejně silné plátky a ty se rozloží na pečící papír nebo na mřížku. Jednotlivé plátky by měly mít kolem sebe prostor, aby vzduch dobře cirkuloval. Teplovzdušné trouby s větrákem jsou ideální.

Teplota by se měla nastavit na tu nejnižší možnou hodnotu, která je obvykle kolem 50 °C. Některé trouby mají i program sušení.

Dvířka by měla zůstat pootevřená asi na šířku vařečky, aby vlhko dostatečně dobře odcházelo. Podle množství hub, síly plátků a druhů hub trvá toto sušení 6 až 8 hodin, ale je třeba obsah plechu kontrolovat.

Sušení na radiátorech

Topná sezóna je už v plném proudu, takže sušení na radiátorech není problém a nic nestojí. Stačí si udělat z pečícího papíru „vaničky“ (nejlépe s malým okrajem, který zamezí plátkům zapadnout za radiátor). Otáčením plátků se doba sušení zkrátí. Většinou se doba sušení odvíjí od intenzity topení.

houbová polévka
houbová polévka | Zdroj: olesya-ewa / Depositphotos

Je dobré vědět

Houby se před sušením neomývají vodou. K čištění stačí nůž, kartáček nebo papírová utěrka. Kdo si dá záležet na čištění v lese, má ušetřenou práci. U tenčích plátků je sušení jistější.

Jak zkontrolovat kvalitu usušení

Základním faktorem pro trvanlivost hub je správné usušení. Takové houby musí mít minimální vlhkost, aby se zabránilo plesnivění.

Zkouška křehkosti a lámavosti: Dobře usušený houbový plátek je velmi křehký a snadno se drolí a láme. Pokud je plátek zčásti nebo celý ohebný a na stisk „gumový“, sušení ještě nebylo dokončené.

Dobře usušené plátky mají suchou a drsnou strukturu. Pokud jsou jemné, vyvolávají pocit vlhkosti nebo mastnoty, musí se dosušit, jinak zplesniví. Usušené plátky jsou velmi lehké a také se výrazně zmenší. Při manipulaci s usušenými houbami by měly vydávat „křupavý zvuk“.

Nic není ztraceno a pokud o kvalitě usušení panují pochybnosti, stačí houby jednoduše dosušit.

Zdroje článku: