Plíseň na jiřinách: Jak jí předcházet a léčit na balkoně

Plíseň na jiřinách: Jak jí předcházet a léčit na balkoně
Jiřiny jsou nádherné květiny, které mohou rozzářit každý balkon. Bohužel, stejně jako mnoho jiných rostlin, i jiřiny mohou být náchylné k různým chorobám, včetně plísní. Plíseň může způsobit značné škody na rostlinách, snížit jejich vitalitu a krásu.

Správná volba stanoviště

Jiřiny potřebují dostatek slunečního světla, aby zůstaly zdravé. Vyberte takové místo na balkoně, které je dobře osvětlené, minimálně s 6 hodinami přímého slunce denně. Zároveň by mělo být místo dobře větrané, aby se snížila vlhkost kolem rostlin.

Zálivka a vlhkost 

Jedním z klíčových faktorů v boji proti plísni je správná zálivka. Jiřiny zalévejte ráno, aby měla voda čas vyschnout během dne. Vyvarujte se zalévání večer, protože vlhká půda přes noc může podpořit růst plísní. Dbejte na to, aby zemina nebyla přemokřená, ale zároveň ne příliš suchá. Používejte dobře propustný substrát, který zajistí dobrý odtok přebytečné vody.

Odstřihávání napadených částí

Tento bod platí nejen u jiřin. Pokud na rostlině objevíte známky plísně, okamžitě odstřihněte napadené listy a květy. 

Použití fungicidů 

V případě silného napadení plísní může být nutné použít fungicidy. Existují chemické i biologické přípravky. Vždy se řiďte pokyny výrobce a aplikujte fungicidy v souladu s doporučeným dávkováním a frekvencí. Roztoky seženete téměř v každém zahradnictví a květinářství. 

Pro ekologičtější přístup můžete vyzkoušet domácí roztoky, například z jedlé sody a vody, které mohou pomoci kontrolovat růst plísní.

Prevence pomocí správné výživy 

Silné a zdravé rostliny jsou méně náchylné k chorobám. Dbejte na pravidelné hnojení jiřin vyváženými hnojivy bohatými na dusík, fosfor a draslík

Dodržování rozestupů

Pokud máte na balkoně více jiřin, dbejte na dostatečné rozestupy mezi jednotlivými rostlinami. Tím zajistíte lepší proudění vzduchu, což pomáhá udržet listy suché a snižuje riziko vzniku plísně.

Pravidelná kontrola

Pravidelně kontrolujte své jiřiny, abyste včas zaznamenali první známky plísně nebo jiných problémů. Čím dříve plíseň objevíte, tím snažší bude její odstranění a prevence šíření. Jiřiny zkontrolujte nejlépe při každém zalévání. 

Ukládání hlíz přes zimu

Pokud některé hlízy jiřin skladujete a zjistíte, že se na nich objevila plíseň, je třeba je pečlivě zkontrolovat a rozhodnout, které lze ještě zachránit. Bohužel, jakmile jsou hlízy silně napadené plísní, většinou je lepší je vyhodit. Řekneme vám tipy na skladování. 

Sušení

Po vykopání a rozdělení je důležité, aby hlízy byly před skladováním suché. Jak dlouho je třeba sušit, závisí na klimatických podmínkách, ale obvykle to trvá 3 až 4 dny. 

Skladování a teplota 

Existuje mnoho způsobů, jak hlízy skladovat. Tím nejčastějším je skladování v plastovém pytlíku. Toto skladování zabere nejméně místa. Hlízy by měly být uchovávány ve tmavém prostředí. Teplota by měla být nižší, nejlépe je skladovat v garáži nebo ve sklepě.

Zdroje článku: