Petúnie a péče o ně ve vegetačním období - vyčištění odkvetlých květů se vám vyplatí v podobě bujných květů

Petúnie a péče o ně ve vegetačním období - vyčištění odkvetlých květů se vám vyplatí v podobě bujných květů
Petúnie jsou ozdobou vaší zahrady s jejich hýřivými barvami. Můžete je zasadit i do květináčů nebo do záhonů. Pokud chcete mít krásné květy v létě, lze tomu pomoci.

Obliba petúnií

Petúnie jsou oblíbené květiny pro svoji rozmanitost barev i rozmanitosti použití. Jsou vhodné nejen do záhonů, ale ozdobu vám mohou dělat i v závěsných květináčích nebo v kbelíkách na květiny. Petúnie jsou květiny, které vyžadují vhodnou zeminu a slunečné místo. Ideálně je můžete umístit na balkon, lze to ale i do okna nebo na terasu.

Petúnie

Květy ve tvaru trubky přitahují pozornost petúnií, které milují příval slunečních paprsků. Petúnie pocházejí ze Střední Ameriky a můžeme je vidět na mnoha balkonech. Petúnie potřebují mnoho vody na zalévání.

Jak vylepšit hojnost květů?

Pokud máte pocit, že hojnost květů není v takové míře, jak byste si přáli, můžete tomu napomoci. Jakým způsobem? Je dobré petúnie v létě vyčistit.

Proč je dobré květy petúnie vyčistit?

Proces vyčištění, odstranění odkvetlých květů způsobuje to, že energie je směřována k bujnější tvorbě květů během vegetačního období. Pokud necháte odkvetlé květy na rostlině, energie rostliny se nasměruje spíše do tvorby semen než na tvorbu květů. Pokud se rozhodnete tak, že budete vaše petúnie čistit od zvadlých květů, petúnie se vám odvděčí zdravějším vzhledem a tvorbou bujných květů prakticky po dobu celého léta.

Co to znamená? Jak vyčistit?

Vyčištění označuje odstranění uvadlých květů. Můžete to přirovnat téměř k procesu prořezávání, to je ale více zaměřeno na listy rostliny.

Odstraňte uvadlé květy petúnií
Odstraňte uvadlé květy petúnií | Zdroj: altana-studio / Depositphotos

Květy odkvetou v létě

Když v létě květy odkvetou, nemusí to být takový problém. Když člověk zvadlé květy neodstraní, pak se energie vloží místo do květů do tvorby semen. Tím pádem se mohou vytvořit další květy, a proto byste měli odkvetlé květy vyčistit.

Jak na to? Ručně nebo se zahradními nůžkami

Ručně

K vyčištění petúnií lze použít vaše ruce. Použijte na proces vyčištění palce a ukazováčky a vytrhávejte postupně odkvetlé květy. Je potřeba odstranit i květní stopky.

Zahradní nůžky

Můžete použít i zahradní nůžky, ale v tomto případě musíte s nimi zacházet velmi opatrně, protože stonky jsou velmi křehké. Položte nůžky pod odkvetlé květy a odstřihněte stonek. Je to drsnější postup, ale podporuje hustý růst. Takto postupujte asi jedenkrát týdně. Tuto činnost můžete spojit i s jinou, například se zaléváním petúnií.

Nové květy

Po několika týdnech se budou tvořit nové květy. U petúnií se doporučuje odstranit stonky, které jsou dlouhé nebo suché.

Doporučení pro vyčistění petúnií

Zjistěte nejdříve, jaký druh petunie máte. Pokud je to druh na vyčištění odkvetlých květů, můžete ručně květy vytrhat. Neberte si na tuto činnost tlusté zahradní rukavice, protože byste mohli rostlinu lehce poranit. Když uvidíte nové květy, můžete narazit i na ty odkvetlé. Ty je potřeba odstranit. Tuto činnost provádějte jednou za týden po dobu několika týdnů a můžete se těšit na krásné bohaté květenství.