Pěstujete cukety a rádi byste šetřili prostorem? Naučte je růst vertikálně

Pěstujete cukety a rádi byste šetřili prostorem? Naučte je růst vertikálně
Cuketa je velmi variabilní zelenina, jejíž plody se hodí na vaření, grilování i jako kompot, při klasickém postupu pěstování ovšem zabírá příliš mnoho místa. To lze vyřešit vertikálním pěstováním.

Ačkoliv cuketa není běžně vnímána jako popínavá rostlina, lze ji pěstovat jak horizontálně, tak vertikálně. V porovnání s klasickým vysázením do záhonů, kde se obdobně jako ostatní druhy tykvovité zeleniny postupně rozrůstá a zabírá stále větší plochu, přináší vertikální pěstování řadu výhod, a to nejen s ohledem na úsporu místa, ale také na celkové zdraví rostliny a plodů. Velmi důležité však je, zajistit jim odpovídající podporu – při pěstování na zemi jsou plody podpírány přirozeně, u vertikálního postupu je však nutné vyřešit umělé upínání na opravdu pevnou a stabilní oporu.

Výhody pěstování cukety vertikálně

Vertikální pěstování cuket se vyznačuje hned několika zásadními výhodami. Cuketu lze tímto způsobem velmi úspěšně dopěstovat také na balkóně či terase z květináčů, jednotlivé plody mají dostatek světla i vzduchu, velmi dobře se jim daří bojovat se škůdci a získávají dostatek prostoru pro vlastní růst bez deformit. Jelikož se rostlina posouvá při růstu do výšky, lze jednoduše tvarovat její stonek a pracovat tak s prouděním vzduchu – řada pěstitelů odstraňuje některé listy pro lepší cirkulaci vzduchu i vláhy, která pomáhá lepšímu výnosu i dopěstování větších plodů. Cuketu může navíc napadat hned několik typů škůdců – vedle hmyzu, který ničí listy i plody jsou to plísně, jež se na plod mohou přenést z půdy. Ve vertikální poloze se žravý hmyz k plodům, které mu chutnají, prakticky nedostane a plísně nebo jiné choroby mají také značně ztíženou práci, jelikož pro ně nejsou vytvořeny vhodné vlhkostní podmínky. Všechny problémy tohoto typu navíc odhalíte mnohem dříve a můžete proti nim rázněji zakročit.

Pěstování cukety vertikálně je vhodné především na balkóně, ušetříte tím místo
Pěstování cukety vertikálně je vhodné především na balkóně, ušetříte tím místo | Zdroj: ChiccoDodiFC / Depositphotos

Jak pěstovat cukety vertikálně

Při vytváření podmínek pro pěstování cuket vertikálně je nutné počítat s tím, že rostoucí rostlina bude poměrně těžká. Standardně je tak nutné vytvořit pro ni opravdu pevnou oporu, k níž se rostoucí stonek postupně přivazuje, a to velmi často běžně pomocí pásků juty. Jako oporu je možné použít kůl nebo pevný dřevěný rám, vhodné je také opírání o pergolu nebo mřížku na pěstování rajčat. Chcete-li cukety pěstovat ve zvýšených záhonech, doporučuje se pracovat spíše s rámy – stejné pravidlo platí při pěstování v květináči na terase či balkóně. Cukety lze pěstovat jak ze semínka, tak z předpěstované rostlinky – předpěstování standardně znamená větší úrodu, jelikož sázení přímo do země je možné provádět až ve chvíli, kdy již nehrozí mrazy. Cuketa se tak standardně sází až v květnu, a to jak ve formě setí, tak malých rostlinek. Rostliny je nutné k rámu či kůlu připevnit ihned, jakmile vyraší ze země nebo je do ní zasadíte. Vhodné je pak růst často kontrolovat, jelikož probíhá velmi rychle, rostlinu čistit od nadbytečných listů a přivazovat, aby se neprověšovala.