Zázvor z obchodu na zahradu: Jak vypěstovat tuto superpotravinu doma

Zázvor z obchodu na zahradu: Jak vypěstovat tuto superpotravinu doma
Zázvor je kořenová plodina využívaná především jako koření do řady pokrmů se svou typickou chutí a také prospěšným vlivem na zdraví. Plodící rostlinu si lze jednoduše vypěstovat z kořene, který koupíte v obchodě.

Nejen v zimních měsících, ale i v létě se často setkáváme s pokrmy obsahujícími zázvor. Zázvorový kořen je považovaný za superpotravinu s řadou pozitivních účinků na lidský organismus. Běžně je možné ho pořídit v obchodě, bez problémů si jej však dopěstujete také doma přímo z kořene, přestože se jedná o rostlinu, která je považována za tropickou, pocházející jihovýchodní Asie. Pěstování zázvoru vyžaduje zajištění vhodných podmínek, kterými jsou především vyšší teploty, proto se dopěstovává především ve sklenících v samostatných květináčích, kde má dostatek prostoru pro růst kořene.

Jak vypěstovat zázvor z kořene, který koupíte v obchodě

Pokud se rozhodnete dopěstovat si vlastní zázvor v domácích podmínkách, prvním krokem by měl být výběr vhodného kořene, který k tomu použijete. Vybírejte zdravý a pevný kořen s několika očky, z nichž se postupně vytváří kořenová tkáň. Pro pěstování stačí kořen menší, který se bude postupně rozrůstat. Pro rostlinu následně vyberte menší květináč s kompostem. Připravený kořen zasaďte mělce do kompostu a nechte přibližně 6 týdnů na teplém místě, než se z něj vyženou výhonky. Následně zázvor přesaďte do nového květináče s čerstvým substrátem a překryjte jej opět čerstvým kompostem a nechte růst. Rostlinu by měla být v teplém prostředí – po celou dobu růstu jí tak ponechejte ve skleníku nebo na teplém místě v domě, a vyžaduje pravidelnou zálivku. Sázení zázvoru byste měli provádět na jaro, kořen se sklízí na podzim.

Kde všude můžete zázvor pěstovat

Jelikož se jedná o kořenovou zeleninu, můžete pro pěstování zázvoru používat také další tradiční postupy, které se běžně využívají při domácím pěstování brambor a jiných plodin, jež kolem sebe potřebují dostatek zeminy. Vedle většího květináče tak můžete využít také pytle na pěstování, není však výjimkou jeho sázení přímo do země ve skleníku i venku. Výsadba by měla probíhat na jaro, chcete-li zvýšit výnos, můžete si zázvor připravit již během zimy (nechat z kořene vyhnat výhonek). Kořen s výhonkem se přesazuje při minimálních nočních venkovních teplotách kolem 13 °C, k růstu je nutné zajistit trvalou teplotu kolem 24 °C, proto pro výsadbu vždy vybírejte místo, kde je tyto podmínky možné zajistit. Rostliny dozrávají po 8-10 měsících, kořeny je však možné sklízet prakticky po celou dobu.

Jak se o zázvor starat

Během předpěstování před vysazením do květináče, pytle nebo země, tedy ve fázi, kdy se hořen nechává vyklíčit v mělkém kompostu, není vhodná přílišná zálivka. Kořen v podstatě získává vše potřebné z kompostu a prostředí, zalévejte jej opravdu velmi střídmě, jinak může vyhnít. Jakmile se však výhonek objeví a přesadíte ho, je nutné jej zalévat pravidelně, ideálně každý den ráno, zálivka by však měla být přiměřená tak, aby půda zůstávala mírně vlhká. Části hlízy, které se dostanou nad substrát zase přikrývejte. Rostlinu je možné občas pohnojit a rozhodně odstraňuje plevel.

Zdroje článku: