Pěstování rajčat na balkoně – zaručené tipy a triky pro velkou úrodu

Pěstování rajčat na balkoně – zaručené tipy a triky pro velkou úrodu
Rajčata jsou jedním z nejčastěji doma pěstovaných druhů zeleniny, a to především kvůli velké variabilitě specifik rostlin i plodů. Velmi úspěšně je lze dopěstovat i na malých záhonech nebo v květináčích na balkoně.

Pěstování rajčat na balkoně se může jevit jako poměrně náročné zejména s ohledem na zábor plochy, kterou záhonky/keříky potřebují. Proto je také vždy klíčové volit správnou odrůdu, která se do daných podmínek hodí a bude se jí dařit. Zatímco na zahradu a do skleníku můžete sáhnout po velkých odrůdách, na balkon s omezenou plochou se více hodí keříky zakrslé, které sice mívají menší plody, ale jsou obecně bohatší, co se týká úrody, kompaktnější a snadněji tvarovatelné.

Jak na pěstování rajčat na balkoně

Postupy pro pěstování rajčat na balkoně se příliš neliší od klasického pěstování. Vždy se doporučuje do venkovního prostředí rajčata přesazovat, je tak jednak potřeba jim připravit vhodnou nádobu a substrát a buď je ze semene předpěstovat, nebo si koupit již hotové sazeničky. Výhoda sazeniček spočívá především v mnohem větší pravděpodobnosti, že se rostlinu podaří dopěstovat do kýžené velikosti a bude plodit v zamýšleném objemu. Dopěstování ze semínka potřebuje standardní sázení v průběhu března do malých květináčků a následné rozsazování, aby měly rostlinky před přesazením do květináče na balkon (obvykle se řeší až v květnu) vždy dostatek živin a prostoru. U zakrslých odrůd se ovšem může stát, že se nepovede je ze začátku vhodným způsobem tvarovat a budou mít příliš slabé stonky. Po přesazení do květináče na balkoně je vhodné rostlinám zajistit dostatek sluníčka (pro správný růst a plození potřebují být rajčata vystaveny přímému slunečnímu záření alespoň na 6 hodin denně) a samozřejmě instalovat podporu – i zakrslé keříky je nutné opírat, jelikož jejich stonky nebývají dostatečně pevné.

Jak připravit květináč pro přesazení rostliny rajčete

Úspěšné dopěstování plodů rajčat je obvykle podmíněno dostatkem živin – přestože se tradičně nejedná o velmi náročnou rostlinu, je dobré jí připravit dobré podmínky hned na začátku. Při přesazování se tak vyplatí substrát obohatit o potřebné složky vhodným hnojivem (v případě malého balkonu a rostlin v jednotlivých květináčích obvykle nelze využít možnost pěstování kompatibilních sousedů, kteří symbioticky půdu kontinuálně o živiny obohacují). V průběhu růstu se přidává hnojivo tekuté, ještě před vsazením sazeničky se však do připravené jamky přidává výživa v podobě kompostu, hnoje, drcených vaječných skořápek, masokostní moučky nebo epsomské soli. Každá z uvedených přísad přináší rostlinkám specifickou výživu, kterou potřebují, u epsomské soli je to například hořčík, u skořápek vápník.

Péče o rajčata v průběhu růstu a plození – tipy

Chcete-li, aby vaše úroda byla opravdu veliká, je potřeba při pěstování rajčat dodržovat několik zásad. Mezi ty nejdůležitější se řadí především maximální sluneční osvit (vyberte pro květináč místo, které je opravdu slunečné, je-li to možné). Zajistěte rostlinám dostatečnou zálivku – že mají rajčata málo vody poznáte snadno tak, že jim začnou zavadat listy. Pro pěstování jsou vhodnější hliněné květináče, které nasákají a vodu postupně uvolňují. Pro zalévání používejte dešťovou nebo dobře odstátou vodu, pravidelně přidávejte tekuté hnojivo. Odstraňujte pravidelně výhonky, aby neubíraly živiny květům a plodům.

Zdroje článku: