3 snadné kroky k úspěšnému pěstování muškátů: Výběr semen, výsadba a péče

3 snadné kroky k úspěšnému pěstování muškátů: Výběr semen, výsadba a péče
Muškáty patří mezi nejoblíbenější pěstované rostliny na balkonech nebo zahradách. Jejich barva a vůně zkrášlují okolí exteriéru. Jak postupovat při výsadbě těchto rostlin od semínek?

Začínáme s výběrem semen a umístění sazenic

Toužíte po vypěstování muškátů od úplného začátku? V tom případě je nutné řídit se čtyřmi základními kroky. Na úplném začátku si zvolte vhodná semena. V zahradnictví narazíte na mnoho druhů muškátů. Obvykle trvá semenům 12 až 16 týdnů, než se z nich stanou kvetoucí rostliny. Vše záleží na konkrétní odrůdě, proto si pozorně přečtěte informace na balíčku nebo se zeptejte prodejce. Pro muškáty jsou typické květináče nebo truhlíky. Sazenice potřebují hodně světla, vhodné je pěstování sazeniček na parapetu u oken orientovaných na jih nebo použití světel. Poslední ingrediencí je hnojivo, nejlépe tekuté.

Kdy začít s výsadbou

Pomalu rostoucí muškáty by měly být vysazeny během začátku roku, tedy v průběhu ledna a února. Proč tak brzy? Aby měly mladé rostlinky dostatek času na vývoj. Začněte tak, že naplníte malé nádoby nebo květináče půdou. Do každého květináče vložte jedno semínko. Lehce zasypte půdou a mírně navlhčete substrát. Nádobu nejlépe zakryjte průhlednou fólií. Nezapomeňte na každodenní větrání a důležité je, aby bylo čerstvě zasazené semínko v teple. Jakmile se objeví první sazenice, můžete rostlinku přesunout na chladnější místo. Čtyři listy jsou signálem k přesazení do větších nádob. Sazeničky vyžadují pravidelnou, ale přiměřenou zálivku. Rostlinu se doporučuje hnojit od šestého týdne života. Pro hezký keřovitý růst se doporučuje odlamovat špičky výhonů po dosažení 15 až 20 centimetrů. U výsadby dodržujte rozestup mezi jednotlivými muškáty 15 až 20 centimetrů.

Přesazení muškátů

Muškáty jsou především venkovní a balkónové rostliny. Svým vzhledem a vůní sice nabádají k tomu, aby byly uvnitř domu, ale rostliny samotné jsou toxické pro domácí mazlíčky nebo děti. Jejich zvědavost může napáchat škody na zdraví. Samozřejmě do jisté doby je nutné, aby zůstávaly vevnitř, dokud neodejdou první mrazíky. Obvykle toto období končí v půlce května, poté je vhodné přesadit muškáty do květináčů, truhlíků nebo přímo na zahradu. Nádoby pro rostliny na balkóně by měly být vyšší, obecně se doporučuje výška okolo 18 centimetrů, kvůli kořenovému balu. Nezapomínejte na drenážní otvor, kterým může odtékat přebytečná voda.

Péče po výsadbě

To nejtěžší máte za sebou, nyní je na vás, abyste pravidelně odstraňovali odkvetlé květy, aby živiny a energie mířily správným směrem. Letní květiny vyžadují hodně vody, nedovolte, aby měly suchý substrát. Pozor na příliš mnoho vody najednou, podmáčená půda vede ke hnilobě kořenů. Zálivku dodávejte pravidelně, ale v rozumné míře. Nezapomínejte také na hnojivo, které bylo zmíněno na začátku článku.

Na zimu muškáty přesaďte do květináčů.
Na zimu muškáty přesaďte do květináčů | Zdroj: joruba75 / Depositphotos

Přezimování

Naše podnebí neumožňuje muškátům, aby byly celoročně venku, a tudíž je nutné, aby byly přezimovány, tedy pokud nenesou známky poškození nebo chorob. Muškáty zasazené ve výhonech vyjměte a přesaďte do květináčů. Skvělým trikem je zasazení muškátů do květináčů, který zakopete do půdy na výhonu. V zimě poté stačí vykopat díru, vyjmout květináč a pouze přesunout do místnosti.

Zdroje článku: