Jak urychlit sklizeň bylinek: Tipy pro úspěšné pěstování i bez zahrady

Jak urychlit sklizeň bylinek: Tipy pro úspěšné pěstování i bez zahrady
Bez bylinek si řada z nás nedokáže vaření představit. Zkuste si vypěstovat vlastní a vyměňte je za sušenou náhražku ze supermarketu. Možná budete překvapení, jak snadné může pěstování bylin být.

Počasí venku zatím moc pěstování nepřeje, ale vše se může jako mávnutím proutku otočit. Pokud ani vy se nemůžete dočkat, jak si letní pokrmy zpestříte čerstvými bylinkami, je nejvyšší čas na jejich výsev. Možná vás překvapí, že jejich pěstování je nakonec poměrně nenáročnou disciplínou. Dokonce nepotřebujete ani velkou zahradu nebo balkon, bohatě postačí slunné stanoviště na parapetu okna. Dnes se s vámi podělíme o několik cenných rad, díky kterým si urychlíte sklizeň. Které to jsou?

Teplé stanoviště plné světla

Semínka bylinek, stejně jako je tomu i u jiných rostlin potřebují při klíčení teplé místo. Základním předpokladem úspěchu v případě pěstování bylinek je tedy výběr vhodného stanoviště. Na vyklíčení potřebuje semínko hlavně dostatek tepla a vláhy. Můžete si pořídit menší pařeniště anebo postačí mističku svrchu přikrýt igelitovým pytlíkem. Díky tomuto jednoduchému triku zajistíte, že se bude uvnitř provizorního pařeniště držet teplo i dostatek vláhy. Ve chvíli, kdy rostlinky vykouknou na svět, více než teplo budou potřebovat dostatek světla. Jeho nedostatek způsobuje vytažení rostliny, která má pak příliš tenký stonek náchylný ke zlomení. Vytáhlé rostliny jsou navíc daleko náchylnější k chorobám.

Správná zemina pro pěstování bylin

Bylinky potřebují ke svému kvalitnímu růstu co možná nejlepší zeminu. V zahradnictvím tak můžete přímo naleznout zeminu, jejíž složení je speciálně upraveno pro pěstování právě jich. Od koupě substrátu vás může odradit vyšší pořizovací cena, ale věřte, že jeho koupí rozhodně neprohloupíte. Byliny milují dobře propustnou, humózní zeminu, která jim poskytuje dostatek vláhy, ale zároveň není přemokřená. Klíčení semen můžeme urychlit tím, že je před samotným výsev namočíme na několik hodin do vody. Vodu je možné vyměnit za odvar z heřmánku, který zajistí vyšší odolnost semen proti plísňovým chorobám či škodlivým bakteriím. Heřmánkový nálev připravíte z dvou hrstí sušeného heřmánku, který zalijete litrem horké vody. Nálev je zapotřebí nechat asi 15 minut vylouhovat a přecedit. Následně je připraven k použití. Výsev bylinek je možný do truhlíků či květináčů, pokud počítáte s pozdějším přesazením na balkon, postačí i kelímky, krabičky či plastové mističky.

Při pěstování bylinek dávejte pozor na správnou zeminu, měla by být co možná nejlepší
Při pěstování bylinek dávejte pozor na správnou zeminu, měla by být co možná nejlepší | Zdroj: HeikeRau / Depositphotos

Vysévání semen

Nejčastější chybou začátečníků, kteří s výsev bylin teprve začínají je špatně odhadnuté množství. Semínka bylinek jsou poměrně malá a mnohdy tak může být náročné je zasadit v přiměřeném množství. Ze semínek však vyjdou rostliny, kterým husté výsevy neposkytnou dostatečné množství místa.

Dostatečná vláha a hnojení pro kvalitní růst

Výsevem semínek to nekončí, většina bylinek je velmi náročná na pravidelnou závlahu. Na škodu nebude krom pravidelné zálivky i občasné hnojení, které zajistí bylince potřebné minerály pro správný vývoj. Ne všechny bylinky, ale potřebují důslednou péči. Například rozmarýn nebo tymián vyžadují vody jen minimum. Substrát musí být velmi propustný s dostatečným množstvím písku nebo perlitu.

Zdroje článku: