Pěstování bylinek: Jde to i ekologicky a bez chemie

Pěstování bylinek: Jde to i ekologicky a bez chemie
Říká se, že pěstování bylinek je nenáročnou disciplínou. Do jisté míry tomu tak skutečně je, ale zároveň je potřeba poznamenat, že právě tyto voňavé rostliny trpí nejčastěji na nejrůznější choroby či škůdce.

Jde to i ekologicky a bez chemie

Pěstování bylinek na zahradě, na balkoně či jenom v malém truhlíku za oknem je určitě správnou volbou. Stačí vzít v potaz benefity, které nám jejich konzumace přináší. Řada z nich je charakteristická pro svou intenzivní vůni, která přirozenou cestou odpuzuje savý hmyz. Mnoho lidí si však neuvědomuje, že benefity, které bylinky přináší, jsou často draze vykoupeny zahradnickou péčí. Ne vždy se vyplatí sáhnout po pesticidu, který sice bylinky zbaví nežádoucích návštěvníků, ale s ekologií touž nemá nic společného. Pojďme k pěstování bylinek přistupovat jinak, ekologicky a s láskou.

Pěstování bylinek organickým způsobem znamená vyhnout se používání jakýchkoliv umělých hnojiv, pesticidů a jiných anorganických složek. Pojďme se blíže podívat na organický způsob pěstování a přiblížit si některé postupy či triky, které vám ke zdravějším bylinkám pomohou.

Výběr slunného stanoviště

Bylinky milují dostatek světla, proto je umisťujte na slunné stanoviště, kde se jim bude dařit. Ne všechny bylinky ale k životu potřebují nepřetržitý sluneční svit, jsou i takové, kterým se daří třeba v polostínu. To je například máta nebo meduňka, které můžete s klidným svědomím umístit třeba i na severní stranu.

Kvalitní zemina je základ úspěchu

Bylinky mohou být pěstované bez chemie, ale ke svému životu potřebují dostatečné množství živin. Polovinu nádoby můžete naplnit běžným substrátem a navrch dejte organický kompost, který bude pro byliny skvělou zásobárnou živin. Ideální je použít vlastní kompost, jenže ne každý mátu možnost. Na trhu je však možné naleznout řadu organických kompostů a stejně je tak tomu i s hnojivem.

Hnojivo z droždí je jednou z možností, jak posílit růst bylinek.
Hnojivo z droždí je jednou z možností, jak posílit růst bylinek | Zdroj: Towifqu / Depositphotos

Kvalitní hnojivo si vyrobíte hravě i sami

Hledáte kvalitní hnojivo, které by bylo účinné a přitom ekologické? Snadno si ho můžete vyrobit doma. S domácím kompostérem získáte kvalitní žížalí čaj, který se skvěle hodí pro hnojení třeba právě bylinek. Další možností na domácí hnojivo je to z droždí, po kterém se bylinkám náramně daří. Navíc je velmi univerzální a použít lze jak na bylinky, tak třeba na plodovou nebo listovou zeleninu.

Podobně je tomu i s nejrůznějšími postřiky, které efektivně bojují například proti nejvíce rozmnoženým mšicím. Na trhu se můžete poohlédnout na ekologických řešeních, které by neměly vašim bylinkám nijak ublížit. Zkusit ale můžete třeba i postřik z výluhu z kopřiv, který hlavně na mšice funguje prý velmi účinně.

Pravidelný sestřih pro delší život

Pravidelný střih bylinkám svědčí, a to všem bez výjimky. Bazalku stříhejte vždy těsně nad posledním patrem, krásně se vám bude větvit. Meduňku nebo mátu můžete klidně až u země, krásně se rozkošatí. U rozmarýnu se zaměřte jen na nově vzrostlé větvičky, ty zdřevnatělé už znovu neobrazí. Bylinky si můžete nasušit na zimu, kdy se většině z nich celkově moc nedaří.

Zdroje článku: