Pěstování borovic: Skvěle provoní vaši zahradu, mohou ale přitahovat hmyz, který vás nepotěší. Řešení je jednoduché

Pěstování borovic: Skvěle provoní vaši zahradu, mohou ale přitahovat hmyz, který vás nepotěší. Řešení je jednoduché
Borovice vypadají i voní dobře. Naneštěstí přitahují hmyz, zejména komáry. Jak ale komáry, a hlavně komářice, přesvědčit, aby se na vaší zahradě nezdržovali? Řešení je naštěstí jednoduché a určitě vám udělá radost, ještě více zpestří vaši zahradu.

Za příliš mnoho hmyzu mohou borovice

Borovice jsou známé tím, že přitahují velké množství různé havěti. Ještě horší je, že komáři tento jehličnatý strom milují. Místo repelentu proto zvažte prořezání tohoto stromu, neboť čím je strom objemnější (a vyšší), tím je větší pravděpodobnost, že vaše borovice bude sloužit jako ráj pro komáry a komářice.

Nicméně pokud již máte borovice, existují určitá řešení. Pobyt na vaší zahradě nemusí nutně připomínat pobyt u vodní plochy, kde je komářic požehnaně. V první řadě je nutné si uvědomit, že komáři nevyhledávají útočiště u borovic kvůli její vůni, ale kvůli množství stínu a vlhkosti, které jim borovice zaručuje. Také půda pod nimi obvykle zůstává vlhká díky tomu, že strom nepropustí sluneční paprsky, a proto patří mezi nejoblíbenější rostliny v komářím světě. Z podobných důvodů je borovice oblíbeným stromem zejména u klíšťat nebo švábů.

Menší borovice přitahují méně hmyzu

Pokud jste o koupi borovice dosud pouze uvažovali, dovolíme si vám doporučit koupi zakrslé borovice. Tyto borovice totiž lákají hmyz, hlavně komáry, mnohem méně, protože jsou menší a nedrží vlhkost v takovém měřítku. I půda bude sušší, což těmto lidským parazitům zcela nevyhovuje.

Další možnost je se o borovice více starat. Prořezávat, je-li potřeba, a to jak u těch klasických, tak u zakrslých borovic. Další péčí máme na mysli zejména spadané větve i jednotlivá jehličí, které poslouží jako skvělé prostředí pro klíšťata a komáry. Jakmile odstraníte nepořádek, snížíte vlhkost kolem borovice a paraziti si začnou hledat lepší místo na ukrytí.

Skryjte borovice rostlinami, které hmyz odpuzují

Máte-li problém s komáry, není na škodu vysadit jiné rostliny, které komáry přímo odpuzují. Vlastně by se dalo říci, že slouží jako skvělý repelent, který je navíc přírodní. Ještě lépe, rostliny, které komáři, klíšťata a další lidští paraziti přímo nesnášejí, vám mohou zkrášlit zahradu.

Nejlepší rostliny jsou levandule, měsíček, rozmarýn, meduňka či citronela.

Co se týče posledně jmenovaného, pokud nepřemýšlíte o pořízení dalších rostlin, svíčka s přívoní citronely je také skvělé řešení. Stačí ji zapálit na zahradě. Ale pozor, měli byste ji mít permanentně na očích, aby se vám nevznítila zahrada (či dřevěný nábytek, na kterém svíčku zapálíte, vznítit se pochopitelně může i nábytek plastový).

Pokud uvažujete o pěstování dalších rostlin, rozhodně byste se měli vyhnout leknínům a dalším vodním rostlinám, pokud jste se rozhodli pěstovat borovice. Nejenže zvýšíte vlhkost, ale také komárům ještě zpříjemníte život, neboť právě do vody kladou vajíčka.

Také rostliny, které produkují příliš mnoho nektaru a jsou obzvláště voňavé, aby přilákaly hmyz, pravděpodobně přilákají i komáry. Rovněž příliš rozvětvené keře a stromy dodávají komárům a dalším parazitům dobrou ochranu před sluncem a tudíž nejsou vhodné vedle borovic.