Šťavnaté papriky jsou snadné na pěstování a díky vitamínu C prospěšné vašemu zdraví

Šťavnaté papriky jsou snadné na pěstování a díky vitamínu C prospěšné vašemu zdraví
Chutné papriky si na svých zahrádkách zvládnou vypěstovat i začátečníci, stačí dodržovat určitá pravidla, zejména co se hnojení a slunečního světla týče. Když se vám to podaří, získáte zeleninu s pestrým využitím, jejíž konzumace prospěje vaší paměti a imunitnímu systému.

Několik jednoduchých kroků k bohaté úrodě

Mnozí z nás sní o vlastní zeleninové zahrádce, která bude krásně prospívat a plodit. Ne každý ale ví, jak začít, pokud zatím nemá potřebné zkušenosti. Hodí se tak zvolit nejprve nějaký nenáročný druh zeleniny. Snad nejjednodušší plodinou na péči je paprika. Produkuje dost velké množství na to, abyste ji už nemuseli kupovat v obchodech. Úrodu lze přitom ještě obohatit a vylepšit jednoduchým trikem.

Paprika vyniká nejen svou chutí, upravená na různé způsoby, ale také zdravotními přínosy. Mezi její přednosti patří vitamín C, zodpovědný za prevenci nádorových onemocnění a zlepšení imunitního systému. Paprika může snížit riziko šedého zákalu a makulární degenerace, pravděpodobnost anémie i hladinu cukru v krvi. Může také oddálit ztrátu paměti související s věkem atd. Přestože je tato zelenina snadno dostupná, jistě uvítáte osvědčený způsob, jak si jí vypěstovat ještě více a bez použití chemikálií.

Začněte tím, že rozříznete papriku na poloviny a vyjmete všechna semínka. Následovat bude jejich rozprostření do velkého květináče se speciální půdní směsí, rozdrcenými skořápkami vajec a organickým hnojivem. Poté už jen zalévejte dle potřeby. Po třech dnech by měly začít rašit první výhonky.

Po sedmi dnech budou mít paprikové klíčky kořeny po celém květináči. Jakmile to uvidíte, přemístěte plodinu na teplé a světlé místo, kde ji jednou denně zalijete. Po patnácti dnech bude vhodné přidat organické hnojivo pro rychlejší a bohatší růst. Po provedení kultivačního procesu nyní konečně nastane chvíle pro onen hlavní trik, jenž spočívá v přijetí určitých opatření souvisejících se sluncem a hnojivem. Když je paprika vystavena přímému slunečnímu záření, začne se zdát křehčí a nebude nic produkovat. Co se týče půdy, je ideální měnit ji každých patnáct dní, aby rostlina spotřebovala potřebné živiny.

Dopřejte paprikám podporu a mulč

Rostlinám papriky se nejlépe daří v dobře propustné půdě doplněné kompostem. Papriky sázejte přibližně 45 až 60 cm od sebe a tak hluboko, že spodní listy na stonku budou těsně nad půdou, aby se podpořil vývoj kořenů. Rostou dobře v nádobách, na vyvýšených záhonech, v pěstebních pytlích i v zemi. Vysazujte je na místo, které každý den dostává alespoň šest až osm hodin slunečního světla. Během nejteplejších letních období bude vhodné zajistit stín.

Rostliny papriky jsou křehké a potřebují podporu, když rostou. Pro tento účel dobře poslouží drátěná klec či mřížovina. Silná vrstva mulče kolem pomůže udržet vlhkost a trochu ochladí půdu. Papriky lze v podstatě sklízet v jakékoli fázi vývoje v závislosti na vaší chuti. Abyste podpořili produkci, sbírejte je často. Papriky ponechané příliš dlouho na rostlině budou měkké a scvrklé.