Péče o bylinky nejenom v horkých letních dnech

Péče o bylinky nejenom v horkých letních dnech
Bylinky dokáží každý pokrm podzvednout k dokonalosti. Zapomeňte na ty kupované a vypěstujte si je hravě doma na zahrádce nebo třeba za oknem. Není to nic náročného!

Péče o bylinky nejenom v horkých letních dnech

Italské caprese, český bramborák anebo třeba osvěžující karibské mochito? Co mají tyto zdánlivě protichůdné speciality společného? Bez čerstvých bylinek je zkrátka nikdy nepřipravíte. Nebo možná ano, ale rozhodně to nebude to pravé ořechové! Aroma bylinek do značné míry nahrazuje i sůl a pepř, díky čemuž jsou výsledné pokrmy nejenom chutnější, ale i zdravější. Spousta bylin má navíc krom své charakteristické vůni a chuti i léčivé účinky. Uždibovat je tak můžeme téměř po celý rok. Navíc je řada z nich poměrně nenáročná, dařit se jim bude na záhonu, ale i v truhlíku za oknem. Stačí při pěstování bylinek dodržovat jen několik základních pravidel. Které to jsou?

Většina bylinek dává přednost neutrální či méně zásadité půdě

Většina bylinek ke svému životu nepotřebuje žádný speciální substrát, vyhovuje jim život v neutrální či méně zásadité půdě. Bylinky tak bez obav můžete vysadit na záhonu nebo smíchat zeminu s trochou písku a kompostu.

Slunce nebo polostín…to je oč tu běží

Bez slunce se neobejdou a každý paprsek si užívají plnými doušky. Řeč je o středomořských bylinkách, které ke svému životu potřebují slunce víc než cokoliv jiného. Patří mezi ně například rozmarýn, tymián, oregano nebo třeba levandule a estragon. Nemusíte je před sluncem schovávat ani během těch nejteplejších dnů. Čím víc totiž své listy nastavují paprskům, o to jsou v konečném důsledku aromatičtější. Dávají přednost více propustné půdě a střídmější zálivce. Naopak typické české bylinky vyžadují spíše polostín, a to hlavně v létě, kdy by je mohlo prudké slunce spálit.

Petržel, kopr, bazalka nebo třeba koriandr. Bylinky, které sice milují slunné stanoviště, ale stejně tak k životu potřebují i pravidelnou zálivku. Ovšem ne přemokřenou, v takové půdě se nebude dařit žádné bylince. Kořeny, které jsou neustále vystaveny vysoké vlhkosti, začínají uhnívat a rostlina postupně odumře. Vysadit je ale může i v polostínu, který v horkých letních dnech rády uvítají.

Pokud máte zahradu nebo balkon umístěný na východní stranu, rozhodně se poohlédněte po mátě nebo meduňce, které jsou skvělými kandidáty i na severně orientovaný balkon. Jen do truhlíku nesázejte už žádnou jinou bylinu, máta i meduňka mají dost rozpínavé kořeny a dřív nebo později by si zabraly celý truhlík jenom pro sebe.

Bylinky zalévejte nejlépe dešťovou vodou.
Bylinky zalévejte nejlépe dešťovou vodou | Zdroj: BiancaGrueneberg / Depositphotos

Zalévání ráno a nejlépe dešťovkou

Voda se po ránu přeci jenom odpařuje pomaleji, a tak je větší pravděpodobnost, že se voda dostane až ke kořenům. Při zálivce, podobně jako u jiných rostlin, se vyhněte listům. Kapky vody by mohly působit jako lupa a slunce by je mohlo nenávratně poškodit. K zalévání volte nejlépe dešťovku, která není tvrdá jako voda z hadice a zároveň není ani tak studená. Rostliny zkrátka nemají rády teplotní šoky a tvrdé zacházení.