Padlí s bílými skvrnami na listech – takhle se ho zbavíte

Padlí s bílými skvrnami na listech – takhle se ho zbavíte
Bílé padlí sice není pro rostliny vyloženě fatální, může se ale velmi negativně podepsat nejen na jejich zdraví, ale také na úrodě. Zbavit se ho můžete nejen agresivní chemií, ale i poměrně šetrnou cestou.

Padlí patří mezi nemoci způsobené houbou a napadá poměrně široké spektrum běžných (obvykle plodících) rostlin – setkáváme se s ním nejčastěji na rajčatech nebo paprikách, přenést se však může i na stromy. Pokud se padlí neléčí, může postupně rostlinu nevratně poškodit tak, že nebude schopna plození, jelikož nebude mít dostatek živin. Padlí tohoto typu se projevuje velkými bílými skvrnami na listech, ale postupně také na stonku nebo na květech a plodech. Zbavit se bílého padlí nemusí být vyloženě složité, je však potřeba k němu přistupovat opravdu důsledně.

Podmínky výskytu a šíření bílého padlí

Bílému padlí se velmi dobře daří v prostředí s vyšší vlhkostí a teplotou. Nejčastěji se tak objevuje na jaře, kdy už teploty stoupají do vyšších hodnot, ale noci zůstávají ještě chladné. Právě nadměrná vlhkost vytváří příhodné podmínky pro rozvoj padlí na rostlině a k jeho rozvoji přispívá také nedostatek slunce a špatná cirkulace vzduchu. Prvním krokem při snaze o odstranění padlí je tak vždy změna podmínek, v jakých se rostlina nachází. Jako většina nemocí tohoto typu se i padlí šíří mezi rostlinami vzduchem pomocí sporů. Rychlost, s jakými se spory na rostliny dostávají a usazují, je rovněž závislá na okolních podmínkách, přičemž jeho rozptyl je pomalejší za deštivých a velmi horkých dnů (v místech, kde teplota stoupá nad 32 °C). Obvykle tedy napadá rostliny v polostínu, na přímém slunci se mu daří méně.

Jak rostliny před bílým padlím chránit

Chcete-li minimalizovat riziko napadení rostlin bílým padlím, je vhodné do zahrádky vybírat takové, které jsou proti němu odolné. Mezi rostliny, které nejčastěji trpí na přítomnost padlí, které jim postupně odebírá důležité živiny, se řadí především rajčata, papriky, cukety, lilek, různé druhy salátů či brambory a dále také okurky nebo dýně a luštěniny. Do podmínek podporujících šíření bílé plísně tak vhodné volit odrůdy, které jsou vůči ní rezistentní. Jako prevence je dobré také zajištění dostatečné cirkulace vzduchu kolem listů i celých rostlin – v řadě případů se osvědčuje pěstování do výšky nebo vhodné tvarování. Velmi výhodné se vybírat pro rostliny slunečná stanoviště a také je často zalévat svrchu, čímž se spory z listů omývají.

Padlím nejčastěji trpí například rajčata, papriky, cukety, lilek, či různé druhy salátů a brambor
Padlím nejčastěji trpí například rajčata, papriky, cukety, lilek či různé druhy salátů a brambor | Zdroj: monticello / Depositphotos

Čím odstranit padlí přítomné na rostlinách

Objeví-li se na listech, stoncích či plodech padlí, můžete k jeho odstranění použít klasické fungicidy, které jsou však často tvořeny chemikáliemi, jež mohou být škodlivé i pro člověka. Řada lidí proto vybírá schůdnější varianty s méně škodlivým účinkem. Jedná se především o roztok jedlé sody (1 čajová lžička na litr vody) nebo mléčný roztok (v koncentraci 1:10). V obou případech se roztok stříká přímo na rostliny a nechává působit. Roztok jedlé sody padlí přímo ničí, musí se s ním však dostat do přímého kontaktu.