Oživte si domácí kancelář zelení: 10 nejlepších rostlin pro fresh start

Oživte si domácí kancelář zelení: 10 nejlepších rostlin pro fresh start
Rostliny jsou skvělým způsobem, jak zvýšit produktivitu, zlepšit náladu a přinést do prostředí domácí kanceláře příjemný zelený prvek. V dnešním článku se podíváme populárních rostlin, které můžete pro svou domácí kancelář zvážit.

Před výběrem rostlin zvažte své pracovní prostředí. Některým zeleným rostlinám, jako například lilii, se daří na jasném, nepřímém slunečním světle, takže se hodí spíše do kanceláří s velkými okny. Do menších kanceláří budou zajímavé spíše sukulenty, jako jsou aloe vera, zatímco v prostorných místnostech se vyjmou vysoké pokojové stromy.

Kaktusy a sukulenty

Díky nesčetným tvarům, texturám a barvám a prakticky nulové údržbě je malý kaktus nebo sukulent v květináči ideální rostlinou pro vaši domácí kancelář. Tyto odolné rostliny vyžadují minimum vody po celý rok a ještě méně v chladnějších zimních měsících, rostou velmi pomalu. 

Pavoučí lilie

Protože se pavoučím rostlinám nejlépe daří, když jsou zavěšené u stropu, nebudou chybět v oknech, když mohou ocenit celodenní vysedávání pod umělým osvětlením vaší kanceláře. Pavoučím rostlinám vyhovuje převážně nepřímé sluneční světlo.

Hadí rostlina

Jejich zelené pruhy, výrazné vysoké svislé listy a odvážné žluté obrysy dělají z hadí rostliny jednu z nejatraktivnějších možností při slabém osvětlení. Hadím rostlinám se překvapivě dobře daří v relativně stinných podmínkách s nepřímým slunečním světlem a stačí je zalévat přibližně jednou za dva týdny.

Tillandsia (Vzdušná rostlina)

Pokud vaše kancelářské prostory nemají přístup k přirozenému slunečnímu světlu, ale chcete v nich mít několik odolných a netradičních rostlin, jasné umělé světlo bohatě postačí k tomu, aby byly tyto rostliny zdravé.

Tillandsia je vhodná i na místa, která nemají dostatek přirozeného slunečního světla
Tillandsia je vhodná i na místa, která nemají dostatek přirozeného slunečního světla | Zdroj: tang90246 / Depositphotos

Lucky Bamboo

Štíhlý, upravený a na péči nenáročný trs bambusu je jednoznačně nejlepší stolní rostlinou pro vystavení na kancelářském stole. Tyto neuvěřitelně robustní stonky jsou nejlepší, když jsou umístěny ve váze s pitnou vodou s oblázky, které je udržují na místě.

Majestátní palma

Pokud hledáte rostlinu, která upoutá pozornost, tak neuděláte chybu, když si v kanceláři necháte nádhernou tropickou palmu. Ačkoli je ji třeba zalévat více než jednou týdně, tyto vysoké palmy dávají přednost teplému a vlhkému prostředí a v chladnějším a sušším podnebí jim prospívá mlžení vodou.

Africké fialky

Pokud máte to štěstí, že se vám v kanceláři při práci choulí na klíně domácí mazlíček, může být náročné najít pěknou rostlinu, která by byla vhodná jak do kanceláře, tak pro domácího mazlíčka. Nejenže tyto krásné malé rostliny nejsou v případě rozkousání nebo pozření toxické, ale stačí je také zalévat jen  jednou týdně.

Tlustice vejčitá

Při správné péči se tento sukulent může dožít až 50 let. Hladkým oválným listům a silným dřevnatým stonkům se nejlépe daří na nepřímém až jasném světle a vyžadují zálivku pouze tehdy, když je půda zcela suchá.

Monstera

Pokud máte prostor na podlaze, který potřebujete zaplnit, udělejte dojem touto krásnou rostlinou. Tato rostlina může růst téměř kdekoli, kde je jen velmi málo světla. Rostlinu zalévejte, když je horní polovina půdy zcela suchá, a každý měsíc ji přikrmujte rostlinnou výživou.

Dracena

Vyplňte fádní kancelářský kout touto vysokou výraznou rostlinou, která se pyšní širokými listy s bílými, zelenými a modrozelenými pruhy. Stačí ji zalévat pouze jednou týdně, a to každý druhý týden. Svou výraznou barvu a tvar si dokáže udržet i při slabším osvětlení.

Zdroje článku: