Je možné, že trpíte oxidačním stresem, aniž o tom víte?
Co je oxidační stres?
To, že se nacházíte ve stresu, bezpečně rozpoznáte? To je dobře, ale poznáte také, když vaše zdraví bude ohrožovat oxidační stres? Oxidační stres lze popsat jako nerovnováhu mezi oxidanty a antioxidanty v našem těle. Když je oxidantů dlouhodobě přebytek, má to pro tělo fatální následky. Celý proces je složitý, ale pokusíme se ho jednoduše vysvětlit. Volné radikály (oxidanty) jsou pro tělo nepostradatelné, ale pouze v případě, když se nacházejí v rovnováze. Pomáhají tělo chránit a účastní se buněčné komunikace. Problém ale nastává, když se volné radikály přemnoží. V takovém případě jsou už pro tělo škodlivé, protože dokážou pozměnit strukturu i funkci buněčné membrány, dokonce mohou pozměnit strukturu DNA! To způsobí v těle různé nemoci od zánětů po rakovinné bujení.
Co způsobuje přemnožení volných radikálů?
Přemnožení volných radikálů a nerovnováhu mezi oxidanty a antioxidanty v těle způsobuje:
- UV záření,
- znečištěné ovzduší,
- kouření,
- alkohol,
- nesprávná strava,
- vystavení se chemikáliím...
Příznaky a následky oxidačního stresu
To, zda trpíte oxidačním stresem, nejlépe poznáte podle jeho typických příznaků. Mezi ně patří:
- celková skleslost,
- úzkost,
- zažívací obtíže,
- ztráta energie a únava,
- zvýšená tvorba vrásek a pigmentových skvrn, které jsou znakem předčasného stárnutí.
Při dlouhodobém působení oxidačního stresu na organismus dochází k řadě onemocnění:
- autoimunitní choroby,
- různá zánětlivá onemocnění,
- alergie,
- deprese,
- Parkinsonova nemoc,
- Alzheimerova nemoc,
- srdeční a plicní choroby,
- rakovina.
Jak proti němu lze bojovat?
Pokud jste se právě dozvěděli, že trpíte oxidačním stresem, aniž byste to věděli, nezoufejte. Naštěstí lze proti oxidačnímu stresu bojovat a to tím, že zvýšíte příjem antioxidantů, které tělo před oxidačním stresem ochrání. Antioxidant je látka, která snižuje aktivitu volných radikálů a výrazně omezuje oxidační proces v organismu. Spoustu antioxidantů najdete v potravinách, jako jsou borůvky, šípky, acai, goji, ostružiny, maliny, jahody, artyčoky, špenát, červená řepa, kapusta, zelí, pekanové ořechy, kakao a v mnoha dalších.
Je tedy možné, že trpíte oxidačním stresem, aniž o tom víte? Bohužel ano! Za dlouhodobou únavou a nechutenstvím může stát právě nerovnováha mezi oxidanty a antioxidanty ve vašem těle. Abyste rovnováhu v těle opět nastolili, je potřeba častěji odpočívat, více se hýbat, dodržovat pitný režim (ten by měla tvořit převážně čistá voda) a pravidelně doplňovat antioxidanty.
Zdroje: