Ovocné mušky nebo také octomilky, v létě jich je požehnaně. Máme pro vás tipy, jak se jich šetrně zbavit

Ovocné mušky nebo také octomilky, v létě jich je požehnaně. Máme pro vás tipy, jak se jich šetrně zbavit
Mnoho domácností se v létě potýká s problémem ovocných mušek. Jak si však udržet kuchyni v čistotě bez těchto létajících much? Máme pro vás šetrné tipy na to, jak se těchto otravných narušitelů nadobro zbavit.

Pokud se chcete octomilek zbavit, jistě vás jako první napadlo zakoupit pasti, které však nejsou až tak účinné, jak se zprvu zdají být. Možná jste už pasti vyzkoušely, a tak chcete vyzkoušet efektivnější způsob. Nebo jste si zkrátka od začátku vybrali, že půjdete šetrnější cestou. V každém případě pro vás máme připraveny ty nejúčinnější tipy od odborníků na to, jak se jich na dobro zbavit. Řešení je hned několik, a věřte tomu nebo ne, některé z nich naleznete právě přímo v kuchyni.

Prevence proti ovocným muškám

Není náhodou, že lidovým jménem ovocných mušek je zrovna octomilka. Toto jméno odpovídá za vše, přitahuje je zejména zkvašená tekutina, takže je najdeme především u hnijícího ovoce. Nedaří se jim však pouze na zkaženém ovoci nebo octu. Velmi se jim daří také při sladkých látkách, jako je limonáda, pivo, víno a další. Právě proto je můžeme najít zejména na dně odpadkového koše nebo na jakémkoli vlhkém místě se zdrojem potravy.

Proto přes léto nedoporučujeme nechávat tyto potraviny venku, ale spíše je umístit do lednice nebo do jakéhokoli izolovaného místa, kam mušky nemají přístup. Pokud vyhazujete zbytky ovoce, nedopité pití a další potraviny příznivé octomilkám, doporučujeme koš co nejdříve vynést.

Alkoholový sprej

Velmi účinným způsobem, jak se octomilek zbavit, či jim zabránit v usazení se ve vaší domácnosti, vřele doporučujeme alkoholový sprej. Jednoduše naplňte lahvičku s rozprašovačem alkoholem a následně jim postříkejte veškerá možná místa, kde by se ovocné mušky mohly usadit. Vyvarujte se však postříkání ovoce alkoholem, to by totiž mohlo způsobit rychlejší zkažení, které by vedlo k dalšímu výskytu mušek.

Opatřete si bylinky

Bylinky jako jsou hřebíček, bazalka, borovice či máta tyto mouchy přirozeně odpuzují. Můžete si tedy opět vyrobit velmi efektivní sprej, a to obdobným způsobem jako byste vyráběli ten alkoholový. Mouchám se tento roztok nebude líbit a automaticky se rozletí opačným směrem, v tomto případě doufejme, že k oknu. Sprej je však dostatečně šetrný natolik, že by jim neměl ublížit.

Humánní past

Dalším způsobem, jak se much zbavit, je výroba pasti, která mouchy naláká a vy je poté můžete vypustit. Jednoduše uřízněte jednu třetinu lahve a do zbytku vložte něco, co je bude přitahovat. To může být například jadřinec z jablka nebo zbytky jídla. Poté vložte odříznutý kus lahve dnem dolů na vyrobenou past, tím způsobem se mouchy nebudou moct dostat ven tak jednoduše. Poté stačí vzít lahev ven, kde mouchy vypustíte.