Otužilci mezi kvetoucími rostlinami se přihlásili o slovo

Otužilci mezi kvetoucími rostlinami se přihlásili o slovo
Některé kvetoucí rostliny ještě udělají na balkoně nebo v předzahrádce parádu, než nás pohltí zima, která má zase své přednosti a hlavně zahrádkáři vědí, že i dlouhé mrazy, které často proklínáme, mají svůj význam a pomáhají například redukovat škůdce.

Zatím před sebou máme ještě dny, kdy se o sobě dá vědět i slunce a ani deštivé počasí nebrání tomu, aby se naše balkony, terasy či okrasné předzahrádky změnily v krásnou přehlídku květů, která zahřeje na duši. Ve skutečnosti je celá plejáda rostlin, které s květenstvím čekají právě na chladné období.

Brambořík

bramboříky v nádobě
bramboříky v nádobě | Zdroj: eskaparate / Depositphotos

Právě tato rostlina je typickým představitelem pozdních květin, která se hodí pro barevný nádech balkonu nebo zahrádky.

Kromě typické sytě růžové barvy se vyskytuje také v různých odstínech růžové, bílé, červené nebo skvrnité, vždy s charakteristickými srdčitými listy. Brambořík (Cyclamen) kvete od září do následujícího jara, zvláště pokud je pěstován ve vlhké, ale dobře odvodněné půdě a na světlém místě, ale chráněném před přímým sluncem. Ideální teplota pro růst této rostliny je mezi 6 a 18 stupni. Nesnese však zimní mrazy a příliš chladné teploty, v tomto případě je lepší i na zahrádce mít rostlinu v nádobě a při nízkých teplotách ji schovat třeba do zimní zahrady a než se ochladí už definitivně, přežije studené dny i v nevytápěném skleníku.

Chryzantéma

záhon chryzantém
záhon chryzantém | Zdroj: Minakryn / Depositphotos

Chryzantéma, díky různým tvarům a barvám svých mnoha odrůd, dokáže vybarvit balkon nebo zahradu i v měsíci říjnu. Její pěstování je opravdu jednoduché, protože je to rostlina, která vyžaduje jen málo péče. Prosperuje velmi dobře v květináči, umístěná venku na světlém místě i při teplotách těsně nad nulou. Škodí ji pouze stagnace vody, takže půda musí zůstat vlhká, ale bez přehánění, aby se zabránilo hnilobě kořenů. Jsou i odrůdy, které kvetou od září do ledna. Přestože u nás je tato kvetoucí krása spojená hlavně s podzimní výzdobou hrobů, své místo si najde i jinde.

Maceška

macešky
macešky | Zdroj: dehooks / Depositphotos

Maceška je jednou z nejkrásnějších a barevně kvetoucích rostlin na balkon v říjnu díky svým květům, které se pohybují od bílé po žlutou, od modré po fialovou. I ona je často součástí hřbitovní výzdoby, pro svou nenáročnost a dlouhé květenství. Sazenice jsou levné a tak většina lidí upřednostňuje nakoupit hotové rostliny, než je pěstovat ze semínek. Maceška je dvouletá rostlina, pokud si je chcete předpěstovat sami, s výsevem semen začínejte od června. Pak se budete dlouho těšit ze záplavy nádherných květů na podzim a pak znovu další rok na jaře. Jde o ideální rostlinu do truhlíků na okno, ještě než přijde doba zimních aranžmá.

Maceška dobře odolává nízkým teplotám nad 5 stupňů (velmi trpí letními vedry). Na podzim a v zimě je třeba ji udržovat na světlém a slunném místě a udržovat půdu mírně vlhkou. Takto pokvete až do jara. Potřebná péče je minimální, vyžaduje pouze lehké hnojení a odstraňování odkvetlých květů, aby se stimulovalo nové kvetení.

Vřes

vřes v dřevěné bedýnce
vřes v dřevěné bedýnce | Zdroj: NewAfrica / Depositphotos

Vřes je stálezelená rostlina patřící do čeledi vřesovcovité, velmi ceněná pro své malé růžové, červené, bílé nebo fialové zvonkovité květy, které kvetou na podzim nebo v zimě a dodávají barvu v nejchladnějších obdobích roku.

Dobře roste v kyselých, dobře odvodněných a písčitých půdách; Preferuje polostín a dobře odolává nízkým teplotám. Vřes vyžaduje jen malou péči: v období sucha ho stačí pravidelně zalévat a po odkvětu lehce seřezávat, aby zůstal kompaktní a stimuloval zdravý růst.

Astra

Astra v podzimní výsadbě
astra v podzimní výsadbě | Zdroj: IrKiev / Depositphotos

Rostlina našich babiček je vytrvalá bylina patřící do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Její jméno znamená „hvězda", podle uspořádání okvětních lístků jejích květů. Podzimní kráska se představuje v barvách od bílé po růžovou, modrou a fialovou.

Dobře roste v dobře odvodněné půdě bohaté na organické látky. Dává přednost plnému slunci. Tato rostlina je odolná vůči chladu. Snese i teploty hluboko pod 0 a vyžaduje malou péči. Pro bohatší kvetení se doporučuje odstraňování odkvetlých květů a lehké přihnojování v období květu, v měsících září a říjen.

Skimie

skimie japonská
skimie japonská | Zdroj: Agnes Monkelbaan / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Skimie je stálezelený keř z čeledi Rutaceae, který roste velmi pomalu a není příliš náročný na péči. Skimie, původem z Japonska, má lesklé, oválné listy s kontrastními skvrnami, dekorativní červené bobule a malé bílé nebo růžové květy. Je to odolná rostlina, která přežije i při velmi nízkých teplotách nebo v suchu. Preferuje polostín, ale snese i úplný stín. Vyžaduje pravidelnou zálivku, aby byla půda vlhká, ale ne promočená, a lehké hnojení na jaře, aby se podpořil zdravý růst.

Krásnoplodka

Krásnoplodka
krásnoplodka | Zdroj: dvulikaia / Depositphotos

Krásnoplodka je opadavý keř patřící do čeledi Lamiaceae. Je známý svými jasně fialovými bobulemi, které se plně vybarvují na podzim a vytvářejí silný kontrast s listím, které na podzim získává zlaté odstíny. Krásnoplodka dobře roste v dobře propustné půdě, nejlépe mírně kyselé, a snáší jak plné slunce, tak i částečný stín. Potřebná péče je minimální. V období sucha ji stačí pravidelně zalévat a na jaře lehce seřezávat, abyste podpořili harmonický růst. Vydrží zimu venku, zimní přikrytí ji ochrání před holomrazy. 

Zdroje článku: