Otočník provoní vaši zahradu vanilkovou vůní: Pozor si dejte na jeho jed a také ho hlídejte

Otočník provoní vaši zahradu vanilkovou vůní: Pozor si dejte na jeho jed a také ho hlídejte
Krásná rostlina s nádhernou vůní. Takto by se dal popsat otočník stromovitý. Nejenže vás zaujme svými velkými květy i zvýšenou odolností vůči chladnému počasí, ale také provoní vaši zahradu. Jedná se o trvalku, jejíž semena jsou jedovatá. Co byste ještě měli vědět, než ji zakoupíte?

Během kruté zimy je vhodné otočník přenést dovnitř

Otočník vám v létě bude dělat velkou radost, ale jakmile udeří zima a teplota klesne pod pět stupňů Celsia, vězte, že se jí bude více dařit v teple vašeho domova. Tato rostlina původně pochází z Peru, Bolívie a Kolumbie. V některých zemích je považován za invazivní druh a například v Austrálii mají s jeho přemnožením velký problém. Jedná se o keřík schopen dorůst až 120 cm, a to jak do výšky, tak do šířky. Většina odrůd je však mnohem menší. Květy jsou sytě fialové a voní po vanilce.

Pokud zima není obzvlášť krutá, vydrží na zahradě po celý rok. Krátkodobě snese i nižší teplotu než 5 stupňů, při dlouhodobějším vystavení nízkým teplotám však odumírá.

Pokud v létě uříznete řízky a poskytnete jim náležitou, můžete je příští jaro vysadit. Je to postup, který se běžně provádí, když se v zimě očekávají velmi nízké teploty.

Odrůdy se liší jak zjevem a vůní, tak odolností

Existuje mnoho odrůd. Nejdostupnější a zároveň nejoblíbenější je odrůda Princess Marina. Jedná se o silně mrazuvzdornou odrůdu, která vydrží i kruté mrazy, a proto si ji můžete vybrat, pokud s pěstováním otočníku nemáte žádné zkušenosti.

Můžete si ale vybrat i mezi dalšími odrůdami. Například odrůda Marine se vyznačuje silnou vůní a tmavými květy, které mají průměr 15 cm a též listy jsou zbarveny do fialova, přesněji mají vínovou barvu.

Když rostlinu ochutnáte, můžete si zadělat na jaterní potíže

Pozor, pokud máte doma malé děti nebo domácí zvířata. Obzvláště koně si budou chtít na tomto keříku smlsnout, pokud budou hladovět, a tak se ujistěte, že mají neustálý přísun potravy.

Jak u koní, tak u lidí jed z této rostliny vyvolává selhání jater. U nás lidí se to projevuje ospalostí, bezcílnou chůzí, tlakem v hlavě, žvýkáním ničeho, nebo dokonce svalovými křečemi (náhlým a pro dotyčného nepříjemným náhodným pohybem zejména bicepsů, přestože dotyčný neprovádí žádnou fyzicky náročnou činnost).

U zvířat je to složitější, příznaky se nemusí projevit okamžitě. Jakmile se po pár dnech projeví symptomy, rychle se zhoršují. A ačkoli semena jsou nejjedovatější, můžete se přiotrávit či dokonce otrávit požitím jakékoli části rostliny. Žádná část rostliny však není dostatečně chutná na to, abyste chtěli v její konzumaci dobrovolně pokračovat. I tak si raději zajděte k lékaři.

Přestože vás může vanilková vůně lákat, rozhodně se nepokoušejte otočník ochutnat.
Přestože vás může vanilková vůně lákat, ochutnávce se raději vyhněte | Zdroj: sirichai2514 / Depositphotos

Pozor na přemnožení

Otočník stromovitý je sice nádherný keřík, avšak jakmile dojde k jeho přemnožení na vaší zahradě, nejenže nebudete cítit nic jiného než vanilku, ale také uškodí dalším rostlinám při snaze je vytlačit ze svého teritoria.

Nejlepší umístění je proto mezi ostatními keři či stromy. Nové přírůstky totiž, jak už to u invazivních druhů bývá, rostou rychleji než většina rostlin, a například květiny by mohly strádat, jakmile se mladým otočníkům začne rozrůstat kořenový systém.