Osvěžující meloun z vlastní zahrádky? Jde to i u nás, možná nebude mít 10 kg, ale překvapí lahodnou chutí a čerstvostí

Osvěžující meloun z vlastní zahrádky? Jde to i u nás, možná nebude mít 10 kg, ale překvapí lahodnou chutí a čerstvostí
Pokud pojedete přes Rumunsko a uvidíte nekonečné lány zarostlé plevelem, věřte, že právě vidíte lány, na kterých rostou melouny. Je to s podivem, ale i v tak neudržované půdě dokáže meloun růst a dozrát. Bez chemie a bez moderního zemědělství.

Z toho plyne, že meloun moc péče nevyžaduje, přestože najdete odborné články, co všechno pěstování ovoce, které je symbolem léta, vyžaduje. Meloun lze pěstovat i ve skleníku, ale plody nejspíš své pěstitele zklamou, protože nebudou mít očekávanou sladkost. Melouny lze však bez problémů pěstovat na záhonech, třeba vedle cuket a okurek.

dítě s melounem
dítě s melounem | Zdroj: Krakenimages.com / Depositphotos

Jak začít

Vše, co potřebujete, abyste mohli začít, je slunné místo na zahradě a pár semen. Z několika druhů semen na trhu vsaďte na ta nejobyčejnější, pro hlavní sezónu. Tento druh potřebuje přibližně 80 až 90 dnů, aby dozrál.

Zasaďte melouny do oblasti, kde je plné slunce. Vodní melouny potřebují bohatou půdu, která je dobře odvodněná a písčitá. Nejlépe rostou s hodnotou pH půdy mezi 6,0 a 6,5, což je velmi úzký rozsah. Před přidáním kompostu nebo hnojiva otestujte půdu , abyste věděli, zda potřebujete přidat nějaké živiny a v jakém množství.

Jak a kdy zasadit meloun

Melouny můžete zasít přímo do připraveného zahradního záhonu, když je teplota půdy vyšší než 18 °C. Semena zasaďte 2,5 až 3 cm hluboko do mírně zaoblených kopečků o průměru 5 až 10 cm, přičemž na vrchol každého kopce umístěte pět nebo šest semen. Poté, co semena vzejdou, zredukujte počet na 2 nejsilnější sazenice na každém kopečku.

V některých chladnějších klimatech nemusí být vegetační období dostatečně dlouhé na to, aby ze semen vysazených do záhonu dozrály sladké melouny. V tomto případě se vyplatí 3 týdny před obdobím, kdy jsou v místě běžné poslední mrazíky, vypěstovat sazenice doma za oknem. Teprve po zažehnání nebezpečí chladných nocí se sazenice umístí ven.

Jakmile meloun začne produkovat květy, klíčem k nasazování plodů je opylení včelami. Vyhněte se postřikům na létající hmyz, chemikálie mohou zabít prospěšný hmyz, které vaše rostliny potřebují.

Tipy na péči o vodní meloun

Vodní meloun potřebuje plné slunce – nejlépe 8 až 10 hodin přímého slunce – aby prospíval a produkoval ty nejsladší melouny. Jak plyne z jeho názvu, má rád štědrou zálivku. Jak už bylo zmíněno, úspěch je spojený i s pH půdy (6 až 6,5).

Pokud je mladá rostlina na záhonu v deštivém období, je třeba ji chránit před nájezdy slimáků, kteří rostlinu za noc zlikvidují (pasti, granule, večerní sběr slimáků). Návody na pěstování zmiňují, že meloun nemá rád plevel. Praxe je trochu jiná a vzrostlým rostlinám plevel nevadí. Nejjednodušší je záhon mulčovat. Plevel neroste a pod vrstvou mulče se drží vlhkost, kterou rostliny potřebují.

Melouny nejvíce rostou v horkých dnech. Pří zálivce je třeba dbát, aby nebyly v podmočených záhonech. To rostlinám ani plodům nesvědčí.

Hnojivo

Vodní melouny přihnojujte hned po přesazení do zahrady nebo když se z nich vyvinou robustní sazenice, pokud rostou ze semen. Během vegetačního období se přihnojí ještě dvakrát menším množstvím vyváženého hnojiva.

Péče o rostlinu

Není třeba zvláštní péče. Odstranění poškozených nebo shnilých plodů z melounů umožňuje rostlině nasměrovat více energie do produkce zdravých plodů.

Škůdci a problémy

Rostliny vodního melounu jsou náchylné k mnoha škůdcům jako jiné zahradní rostliny, včetně mšic, roztočů, třásněnek, brouků a červců. Na rostlinu s ovocem, které plánujete brzy jíst, nepoužívejte chemii a zkuste najít jiné řešení.

Jak množit meloun

Nejlepší způsob, jak množit rostliny melounu, je použití semen ze sklizených plodů. Použití semen ze zakoupeného ovoce nemusí být úspěšné, protože plody se sklízí před plnou zralostí. Zakoupená semena určená k výsadbě by měla být použitelná.

Domácí sklizeň

Proč jsou některé melouny tak sladké, zatímco jiné se zdají být vláknité a bez chuti? Chcete-li získat vysoký obsah cukru, musíte rostliny melounu udržovat v optimálních podmínkách po celou sezónu (zálivka, hnojení). Kvalitu melounu může ovlivnit i mimořádně chladné vegetační období.

Jedním z nejlepších vodítek je podívat se na místo, kde meloun spočíval na zemi. Během vegetačního období bylo pravděpodobně světle zelené nebo bílé. Když zežloutne, je to známka zralosti. Na zralých melounech začnou zelené, kadeřavé šlahouny u stonku zasychat a hnědnout.

Postup pro získání semen

Chcete-li sklidit semeno z vlastního melounu, počkejte, dokud meloun nedozraje za bod, kdy by byl sklizen ke konzumaci. Před sběrem melounu se ujistěte, že je kadeřavý úponek v jeho blízkosti zcela suchý a uložte jej na dva až tři týdny na chladné a suché místo. Poté vydlabejte semínka a vložte je do nádoby s vodou. Zdravá semena klesnou ke dnu a semena, která nejsou životaschopná, vyplavou nahoru. Zdravá semena se osuší na povrchu a nechají se důkladně vyschnout pro další sezónu.

Zdroje článku: