Osvěžující, chutný a zdravý mražený jogurt nadchne v létě nejen děti

Osvěžující, chutný a zdravý mražený jogurt nadchne v létě nejen děti
Toto osvěžující občerstvení a také pamlsek, si pomalu nachází místo i na českém trhu. Jde o variantu pamlsku, která splňuje nároky lidí, kteří se snaží žít zdravě, ale zároveň nesleví ze svých požadavků na rozmanitost chutí.

Mražený jogurt je osvěžující dezert, který kombinuje chutě a textury zmrzliny a jogurtu. Jde o relativní novinkou na trhu dezertů, přestože historie mražených dezertů sahá tisíce let do Asie, kde byly poprvé vyrobeny „vodní zmrzliny“.

mražený jogurt s mátou
mražený jogurt s mátou | Zdroj: Barbara Neveu / Depositphotos

Přestože římská literatura popisuje, jak byl císař Nero léčen exotickými ovocnými šťávami a víny chlazenými horským sněhem, teprve ve 13. století přivezl Marco Polo asijské vodní zmrzliny do Itálie. Popularita těchto mražených dezertů se rozšířila po celé Evropě a během několika století evropští kolonisté představili zmrzlinu v USA. A právě tam se kvůli nezdravému životnímu stylu rodí celá řada zdravých, ale zároveň chutných pochoutek.

Výrobci dezertů dlouho experimentovali s různými příchutěmi a styly zmrzliny. V 70. letech 20. století byl vstup mraženého jogurtu na trh s dezerty výrazným neúspěchem – spotřebitelé si stěžovali, že chutná příliš jako jogurt.

Navzdory počáteční reakci výrobci během let přeformulovali a vylepšili své receptury. Zmrazený jogurt byl brzy dostupný v různých příchutích po celých USA. Ukázalo se, že je stejně univerzální jako zmrzlina, podávaná v kornoutech a kelímcích, s polevou, na palačinkách a vaflích. Zmrazený jogurt nabídl výraznější chuť než zmrzlina nebo sorbet.

Tento osvěžující dezert si postupně získává své konzumenty i u nás a potěší všechny mlsouny, kteří si rádi dopřejí něco dobrého, aniž by museli sáhnout po nezdravých jídlech.

Kdo má rád osvěžení, rád mlsá a zároveň chce žít zdravě, pro toho je ideální volbou právě mražený dezert z čerstvého jogurtu, který se nejčastěji podává s ovocem a posypem. Příchutí je mnoho a nezanedbatelná je i intenzivní chuť lahodného mléka, které obsahuje živé jogurtové kultury včetně těch nejprospěšnějších, kterými jsou Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.

Právě ty prospívají střevní mikroflóře a dělají z jogurtu nejvýznamnější probiotickou součást našeho jídelníčku. A nejlepší je, že si tuto ledovou dobrotu můžete zkusit i v domácí verzi. Na kulinářských stránkách se najde celá řada rozličných receptů, které si v horkých letních dnech každý může vyzkoušet. Jen je třeba počítat s tím, že výroba takového dezertu může trvat několik hodin.

Zdroje článku: