Osvěžující, chutný a zdravý mražený jogurt nadchne v létě nejen děti
Mražený jogurt je osvěžující dezert, který kombinuje chutě a textury zmrzliny a jogurtu. Jde o relativní novinkou na trhu dezertů, přestože historie mražených dezertů sahá tisíce let do Asie, kde byly poprvé vyrobeny „vodní zmrzliny“.
Přestože římská literatura popisuje, jak byl císař Nero léčen exotickými ovocnými šťávami a víny chlazenými horským sněhem, teprve ve 13. století přivezl Marco Polo asijské vodní zmrzliny do Itálie. Popularita těchto mražených dezertů se rozšířila po celé Evropě a během několika století evropští kolonisté představili zmrzlinu v USA. A právě tam se kvůli nezdravému životnímu stylu rodí celá řada zdravých, ale zároveň chutných pochoutek.
Výrobci dezertů dlouho experimentovali s různými příchutěmi a styly zmrzliny. V 70. letech 20. století byl vstup mraženého jogurtu na trh s dezerty výrazným neúspěchem – spotřebitelé si stěžovali, že chutná příliš jako jogurt.
Navzdory počáteční reakci výrobci během let přeformulovali a vylepšili své receptury. Zmrazený jogurt byl brzy dostupný v různých příchutích po celých USA. Ukázalo se, že je stejně univerzální jako zmrzlina, podávaná v kornoutech a kelímcích, s polevou, na palačinkách a vaflích. Zmrazený jogurt nabídl výraznější chuť než zmrzlina nebo sorbet.
Tento osvěžující dezert si postupně získává své konzumenty i u nás a potěší všechny mlsouny, kteří si rádi dopřejí něco dobrého, aniž by museli sáhnout po nezdravých jídlech.
Kdo má rád osvěžení, rád mlsá a zároveň chce žít zdravě, pro toho je ideální volbou právě mražený dezert z čerstvého jogurtu, který se nejčastěji podává s ovocem a posypem. Příchutí je mnoho a nezanedbatelná je i intenzivní chuť lahodného mléka, které obsahuje živé jogurtové kultury včetně těch nejprospěšnějších, kterými jsou Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.
Právě ty prospívají střevní mikroflóře a dělají z jogurtu nejvýznamnější probiotickou součást našeho jídelníčku. A nejlepší je, že si tuto ledovou dobrotu můžete zkusit i v domácí verzi. Na kulinářských stránkách se najde celá řada rozličných receptů, které si v horkých letních dnech každý může vyzkoušet. Jen je třeba počítat s tím, že výroba takového dezertu může trvat několik hodin.
- madehow.com,
- slepicarna-blog.cz,
- Autorský text