Orchidejové vzdušné kořeny: Můžete je zastřihovat, ale řiďte se pevně danými pravidly, abyste rostlině neublížili

Orchidejové vzdušné kořeny: Můžete je zastřihovat, ale řiďte se pevně danými pravidly, abyste rostlině neublížili
Vzdušné kořeny jsou ty, které vyčnívají tzv. nad zemí. Ačkoli někteří z nás by se jich rádi zbavili, než to uděláte, přečtěte si tento článek. Dozvíte se, k čemu orchidejím tyto kořeny vlastně jsou a jaká jsou pravidla jejich zastřihování.

Obecná pravidla pro zastřižení nejen kořenů

Nezastřihujte kořeny jen proto, že se vám nelíbí, že vyčuhují z květináče. Když se to stane, kupte větší květináč a orchidej přesaďte. Pouze v případě, že jsou kořeny suché a již na první pohled mrtvé, se uchylte k jejich odstřižení.

Obecně platí, že co je zelené, je živé a zdravé. Nejen vzdušné kořeny, ale i další části rostliny, orchidej potřebuje, pokud jsou zelené. Vyschlé a shnilé části rostliny odřízněte či odstřihněte tak, aby všechny zelené části zůstaly na rostlině. Je vhodné nechat milimetr nezdravých částí kořenů, abyste neporušili zdravou část.

Pokud se kořen nějakým způsobem zlomil a je stále zelený, teprve poté ho odstřihněte v místě zlomu. Je důležité používat jen ostré nástroje, aby nedošlo k většímu poškození rostliny. Nůžky na nehty jsou zcela nevhodné.

Pozor na možnost infekce

Před každým zastřihnutím, přestože onen nástroj používáte výhradně na zastřižení orchidejí, musí být nástroj vydezinfikován. Je to z důvodu, aby se do otevřených ran rostliny po odstřihnutí vzdušných kořenů nedostaly viry a bakterie, které způsobí infekci. Svým počinem byste ale orchidej rovněž vystavili riziku napadení plísní či parazity.

Dezinfikujte alkoholem. Pokud nemáte k dispozici čistý alkohol, můžete ho nahradit alkoholickými nápoji s vyšším obsahem alkoholu, například vodkou či rumem. Po samotné dezinfekci řezný nástroj ještě umyjte ve vroucí vodě, alternativně čepel vypalte ohněm ze zapalovače. Pokud se rozhodnete orchidej prořezat, protože jsou její kořeny napadeny nemocí, plísní nebo jsou shnilé, je vhodné nástroj dezinfikovat po každém střihu či řezu, abyste zabránili roznesení na zdravé části rostliny.

Jakmile skončíte s prořezáváním, je vhodné řezné rány zakrýt, abyste zabránili vstupu virů a bakterií do rostliny ze vzduchu. Poprašek z černého uhlí také funguje dobře.

Péče o orchidej je důležitá už od kořenů
Péče o orchidej je důležitá už od kořenů | Zdroj: tolsta.olha@gmail.com / Depositphotos

Proč nechat vzdušné kořeny růst, pokud jsou zdravé

Vzdušné kořeny jsou pro orchidej velmi důležité, a proto každý nepotřebný zásah může vést k velkému poškození celé rostliny či k jejímu úhynu, pokud se rozhodnete rostlinu zbavit všech těchto kořenů. Orchideje totiž čerpají vodu a živiny nejen z půdy, ale také ze vzduchu, a tak jsou pro rostliny životně důležité. Orchideje rostoucí ve volné přírodě na stromech si vypěstovaly zvyk živiny a vodu získávat ze vzduchu a stejným způsobem se živí i orchideje domácí.

Obzvláště pokud je orchidej mladá a roste, zastřihnutím všech vzdušných kořenů jí seberete možnost růst a vypěstovat si odolnost vůči nemocem.

Zajímavostí, která vám může pomoci stát se lepšími pěstiteli, je, že pokud vzdušné kořeny začínají růst nekontrolovatelně, je to znamení, že je čas vyměnit půdu nebo hnojit, živiny v ní chybí.

Také pokud jsou vzdušné kořeny neustále suché, orchidej má nedostatečnou vlhkost. Tyto rostliny je potřeba neustále poprašovat vodou.