Odvar z listů rebarbory jako účinný prostředek proti škůdcům
Rebarbora ale má i jiné funkce
Mnoho lidí hledá cestu, jak bojovat proti škůdcům, aniž by škodili životnímu prostředí. A v tomto případě můžete právě použít odvar z listů rebarbory. Je to účinný prostředek proti škůdcům, který už je léty prověřený. Kromě žádaného účinku můžete mít také dobrý pocit z toho, že neškodíte životnímu prostředí.
Výroba odvaru z listů rebarbory
Na začátku výroby odvaru z listů rebarbory je potřeba nasbírat čerstvé listy této rostliny. Čerstvé listy získáte buď na vaší zahrádce nebo od známého.
Dalším krokem je rozmělnění těchto listů. Na tuto činnost můžete použít nůžky nebo nůž.
Dalším krokem je namočení těchto listů. Rozmělněné listy namočte do vody. Na každých 100 gramů listů rebarbory se spotřebuje přibližně jeden litr vody. Proces namáčení by měl trvat alespoň 24 hodin, abyste dosáhli maximální účinnosti.
Scezení odvaru
Poté, co jsou listy dostatečně namočené a tím pádem i změklé, tak se odvar z listů rebarbory scedí. Scezení proveďte buď přes jemné síto nebo kávový filtr.
Využití odvaru z listů rebarbory
Rozprašovač
Odvar z listů rebarbory můžete na rostliny rozprášit, abyste je ochránili před škůdci. Tento úkon je nejlepší provádět časně ráno nebo v pozdních večerech. Zabrání se tak spálení rostlin od sluníčka a zvýší se účinnost ochrany.
Opakované použití
Záleží na tom, jak moc je rostlina napadená. Někdy je potřeba odvar z listů rebarbory použít vícekrát. Doporučuje se použít tento prostředek jeden až dva týdny, dokud nebude napadení škůdců pod kontrolou.
Opatření při použití
Ačkoliv je odvar z listů rebarbory přírodní a ekologickým řešením, přesto je potřeba dávat si pozor při zacházení s tímto odvarem. Vyvarujte se kontaktu s očima a držte ho dál od dětí a od domácích mazlíčků.
Rebarbora proti mšicím
Například pro mšice je rebarbora jedovatá. Proto je pro ně odvar z rebarbory účinným prostředkem jejich zahubení.
Listy rebarbory
Na listy rebarbory je potřeba si dát pozor. V syrovém stavu jsou totiž toxické. Proto je nutná tepelná úprava.
Využití rebarbory
Rebarbora je až dva metry vzrostlá rostlina, z níž pro konzumaci jsou určeny červeně zbarvené řapíky. Využití má hojné kvůli své osvěžující sladce kyselé chuti. Je oblíbenou rostlinou pro přípravu koláčů, dezertů nebo kompotech, džemech nebo sirupech. Šťavnatost zachovává i v sušeném stavu, můžete ji nalézt i v čajových směsích.
Jak je celkově rebarbora prospěšná?
Rebarbora je rozhodně zdraví prospěšná. Má antioxidační účinky, přispívá k normálnímu stavu kloubů, k normálnímu trávení a funkci jater, k normálnímu fungování střevního traktu i močového měchýře a ledvin, k normální hladině cukru v krvi. Pro slečny a ženy je přínosná v období menstruace případně menopauzy. Celkově podporuje přirozenou obranyschopnost organismu.