Odnože černého bezu lze vypěstovat snadno: Takto si pomocí mateřské rostliny vypěstujete nový bez

Odnože černého bezu lze vypěstovat snadno: Takto si pomocí mateřské rostliny vypěstujete nový bez
Pomocí metody řízkování lze množit určité rostliny. Černý bez je jednou z nich. Potřebujete jen vědět, které výhonky bezu jsou k řízkování nejlepší. Poradíme vám, jak na to, aby vše probíhalo bezproblémově.

Pěstování odnoží černého bezu

Skvělý způsob, jak si vypěstovat vlastní černý bez z mateřské rostliny, je metoda řízkování, čímž si z výhonků rostliny vypěstujete vlastní černý bez. Většinou se stříhají na konci podzimu až v zimě, ale můžete se stát pěstitelem či pěstitelkou na začátku léta. Ideální by bylo, kdybyste to stihli ještě do konce června.

Na rozdíl od stříhání výhonků v době vegetačního klidu, kdy by výhonky měly být mladé a silné, rostoucí rovně, na začátku léta je vhodné vybrat jiné výhonky.

Které výhonky jsou nejlepší v červnu

Předpokládejme, že jste si žádné výhonky před zimou nepřipravili. To je v pořádku. Začít můžete ještě nyní, ideálně před začátkem července. Na svém bezu hledejte mladé výhonky, které jsou polozralé. Ujistěte se, že jejich délka není kratší deseti centimetrů. To je minimální délka, pokud si přejete, aby vaše množení dopadlo úspěšně. Lepší však jsou výhonky dlouhé patnáct centimetrů.

Výhonky ustřihněte ostrými zahradnickými nůžkami. Ostrými proto, aby se předešlo poškození mateřské rostliny.

Z výhonků odstraňte nejspodnější pár listů. Můžete pokračovat ještě výš, ale alespoň jeden pár listů musí zbýt. Poupata, která se na výhonku nacházejí, odstraňte. Čím více listů na výhonku zbyde, tím více bude výhonek později potřebovat vody k přežití.

Pěstování odnoží

Nyní nastal čas připravit si květináče, na každý jeden výhonek jeden květináč. Můžete také použít speciální množitelské misky. Zeminu zvolte výsevní. Jakmile budou výhonky zasazeny (zasaďte je dva až tři centimetry hluboko), zalijte je vodou tak, aby půda byla střídmě a rovnoměrně vlhká, a přikryjte rostliny igelitovým sáčkem. Můžete také použít průhledné plastové víko.

Umístěte květináče či misky s výhonky na světlém místě, avšak mimo dosah přímých slunečních paprsků. Je to proto, aby teplota pod plastem zůstala ideální. Příliš teplý vzduch by pokazil celou vaši snahu.

Nezapomeňte na výměnu vzduchu. Jednou za dva až tři dny plast sejměte, aby se mohl vzduch vyměnit za čerstvý.

Následná péče

Měňte vzduch a vyživujte výhonky vodou minimálně do začátku podzimu. Můžete také počkat do doby, než dostatečně ztvrdnou a stanou se hůře ohybatelnými. Následně je můžete vysadit na zahradě. Ovšem pozor, jelikož jste výhonky sklidili na začátku léta, pro zvýšení šance na jejich přežití je lepší nechat je jednu zimu v květináčích.

I v květináči by výhonky měly dostat co největší přísun slunečních paprsků. V těchto podmínkách se jim daří nejlépe. Na to pamatujte, až je budete vysazovat. Čím více slunečních paprsků, tím více plodů v období rozkvětu. A tím více plodů, pochopitelně.

Černý bez, jakmile vyroste a zesílí, poskytuje úkryt ptactvu a jiným predátorům zahradních škůdců. Je proto dobré ho rozmnožit, aby se těchto živočichů do vaší zahrady vracelo co nejvíce.